Zrenjanin: Problemi sa grejanjem ove sezone

Sa početkom grejne sezone, počinju i primedbe građana koje se ponekad odnose i na daljinsko grejanje, posebno na isključenje sa mreže. Zrenjaninski socijalni forum predlaže pokretanje inicijative u lokalnoj samoupravi, kako bi se taj postupak pojednostavio za građane.

Goran Knežević iz zrenjaninskog naselja 4. juli ne može da se isključi sa gradskog toplovoda jer nema potpis jednog stanara u zgradi koji trenutno živi u inostranstvu. Sada za novi postupak mora da čeka narednu godinu, jer isključenja nema dok traje grejna sezona.

"U većini gradskih skupština i lokalnih samouprava na teritoriji Srbije, negde je dovoljno i pedeset posto potpisa, negde dve trećine, samo su u Zrenjaninu potrebni potpisi svih stanara. Po Ustavu, ne može vas niko naterati na uslugu koju ne želite", kaže Goran Knežević.

Na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma o daljinskom grejanju, sami potrošači su nametnuli kao najvažniju temu o isključenju sa mreže.

"Malo mi je nelogično znate, ako potpisujete ugovor o grejanju da ne pitate komšije, a onda ih pitate ako hoćete da se skinete", kaže Aleksandar Korovljev, mašinski inženjer - uvodničar na tribini.

U Gradskoj toplani kažu da je odluku o isključenju sa mreže donela lokalna samouprava, oni je samo tehnički sprovode. U praksi se pokazuje da je moguće prikupiti neophodnu dokumentaciju za isključenje.

"Mi smo ove godine imali 33 zahteva za isključenje, a prošle godine je bilo 50, čime pokazujemo da je sve manje zahteva za isključenje", objašnjava Melanija Lojpur iz JP "Gradska toplana" Zrenjanina.

U Toplani navode da imaju oko 8000 korisnika i da pojedinačni slučajevi koji nisu pravilo ne mogu da ostvare svoje pravo na isključenje. Razlog zašto se traži isključenje je najčešće visoka cena grejanja, koja je prosečno za stan od 60 kvadrata prošlog januara iznosila oko 14.000 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво