Meštani Slavkovice mobom napravili put

Ljig je u grupi nerazvijenih opština koja je u protekle tri godine mogla da finansira u proseku kilometar i po asfalta po mesnoj zajednici. Bez pomoći države nema većih ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu. Meštani dela Slavkovice na međi sa selom Ba prikupili su novac i prokrčili kilometar puta, koji je dugo bio neupotrebljiv.

Da vozila ne bi ostavljali na kilometar od svojih kuća u gornjem delu Slavkovice, meštani su organizovali mobu.

Raščistili su zarasle delove puta i platili mašinu da ga na pojedinim mestima proširi sa dva na četiri metra.

"Drugim putem smo išli. Ovuda se nije moglo proći kolima, tako da smo platili privatnika, te je on ovo proširio i uradio, kaže Miodrag Kojić. "Nemamo sredstava da prespemo taj put, da uradimo. Tražili smo pomoć od predsednika mesne zajednice, od predsednika opšine, oni nam nisu izašli u susret."

"Kad bismo imali put, mogla bi da se neka poljoprivredna proizvodnja više angažuje da ljudi opstanu na ovim terenima", smatra Radoš Milosavljević iz sela Ba.

Dragana Subotić planira da se iz Beograda preseli u Slavkovicu. Vazduh je rajački. Dobri su voda, struja i telekomunikacije - put je jedini problem.

"Hitna pomoć, vatrogasci ipak nisu dolazili, to je dobro, nisu bili u mogućnosti da prođu ovim putem, koji nije imao ni dva metra širine. Opet smo se morali sačekivati na tom mestu, da kažem, na toj nekoj sredini", kaže Dragana Subotić iz Beograda.

U ovoj godini država je uložila 250 miliona dinara u 20 kilometara ljiških puteva i dva parkinga u varoši. A opština u protekle tri godine asfaltirala je 30 kilometara puteva u svih 27 mesnih zajednica.

"Svake godine kad se koncipira budžet, razgovaramo sa predsednicima mesnih zajednica, gde oni predlažu kritične tačke", objašnjava Katarina Lazić, pomoćnik predsednika Opštine Ljig. "Odnosno, oni imajući uvid u svojim mesnim zajednicama kakvo je stanje, predlažu gde bi bilo najpre potrebno odraditi intervenciju. U skladu sa tim pravimo analizu, odnosno palniramo sredstva da uradimo projekte za te puteve." 

Meštani Slavkovice znaju da za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i izradu projekta za asfalni put treba i vremaena i novca.

Da ne bi i dalje koristili zaobilazni put preko sela Ba, koji se priprema za asfaltiranje, kažu da bi im presipanje rizlom deonice koju su prokrčili mnogo značilo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво