Loša godina za malinare

Sumirajući rezultate ovogodišnje sezone, proizvođači kažu da nije bilo teže, zbog niske cene, lošeg prinosa i neispunjenih obećanja sa pregovora posle kojih su, početkom juna, prekinuli blokadu magistralnog puta u Prijepolju.

Zbog niske otkupne cene jesenje sorte malina, početne 80 dinara, a sada od 40 do 60, Milijan Lazić nije ulazio u malinjak čiji je prinos proteklih godina bio 8 do 10 tona, a kako kaže loše je letos prošao i sa vilametom zasađenim na hektar imanja.

"Cena je bila takva kakva je, u proseku kad se sabere, prva klasa jeste na mojoj hladnjači isplaćena 128 dinara, ali zato je ono resto po blokovima uzimano 80, 90, 100, 110, tako da kad se sve sabere i pomnoži i podeli ispada negde oko 100 dinara prosečna cena maline ove godine," kaže Milijan Lazić iz Gostinice.

A očekivali su, posle pregovora, da će akontna cene od 125 dinara rasti do 160 dinara zbog čega su i prekinuli blokadu puta u junu u Prijepolju.

"Od '95. godine, od kada ja gajim maline ovo je najgora godina, na kraju krajeva do kraja nisam ni brao, od obećanja nije bilo ništa, ... bilo je obećanje ludom radovanje i završilo se tako je se zavrišilo, ja sam dobio 100 i nekoliko dinara", navodi Vučko Vučićević iz sela Karan.

Zbog neispunjenih obećanja, pribojsko, prijepoljsko i užičko udruženje poljprivrednih proizvođača, koji su i organizovali proteste letos pre berbe, uputili su dopise nadležnim ministarstvima da regulišu tržište maline, podsećajući ih da su svesni da tržište diktira cenu, ali i da je nejasno da ta cena na svetskom tržištu varira od 5 do 7 odsto, kako kažu, a kod nas mnogo više.

"Država je ta koja u ovoj situaciji mora da nađe ko pravi ovu zbrku i što se tiče i izvoza i cene i proizvođačke cene i izvozne cene, pa od koga da tražimo pomoć", kaže Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Užicu.

Dodaju i da ima otkupljivača koji još uvek nisu isplatili proizvođače, mada ima i otkupljivača koji već sklapaju ugovore sa prvi put unetom cenom za narednu sezonu.

"Novine od sledeće sezone u našim ugovorima su pre svega principi dobre proizvođačke prakse kojih treba da se pridržavaju proizvođači, takođe, ono što moram da nagovestim je minimalna cena za prvu klasu maline 120 dinara," navodi Sandra Tomonjić, iz kompanije koja se bavi otkupom.

"Potpišite ugovore sa svojim prerađivačima i onda tražite zahteve koje hoćete da budu ispunjeni u tom ugovoru", savetuje Rade Ljubojević, potpredsednik Privredne komore Srbije.

Sa odgovorom države ili bez njega, o daljim koracima proizvođači će razgovorati u nedelju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво