Dan sa rudarima na kopu Veliki Krivelj

U borskim rudnicima radi blizu pet hiljada radnika. Oni upravljaju najvećim rudarskim mašinama. Vozač dampera za osam sati preveze i do 1500 tona rude, a samo guma za takav kamion košta i do 35 hiljada dolara. Sa ovim ljudima proveli smo jedan dan na Površinskom kopu Veliki Krivelj.

Graciozno, kao balerina u nadrealnom okruženju, iako je kao stambena zgrada, izvodi ovu predstavu za gledaoce. Veliko srce rudara, velike mašine, veliki kop. U Borskom rudniku nema malih stvari.

"Ja sam Saša Žurkić, radnik na površinskom kopu Veliki Krivelj, radnik koji radi već sedam godina na ovom bageru ,bageru PC 4000, jednom od najvećih bagera u RTB u , dnevno izbacimoi oko 8000 do 10 000 tona rude. Vama se možda čini da je nešto komplikovanije, jer je mašina velika i zahtevna, rizično je raditi na njoj ali godina me, kako se to već kaže, uđe se u rutinu. Lako je kao vožnja bicikle"objašnjava Saša.

"Majka je nekad radila u proizvodnji, zna šta me čeka, i ona se nekako najviše i sekira kad krenem na posao. Međutim, kako kažu ovi naši rudari, ova franšiza "SREĆNO", tako da sa tom nekom srećom svaki dan radimo", dodaje Saša.

Ovo je jedna od najvećih utovarnih mašina u Evropi. Kad zahvati deo brda, ponaša se kao dečija igračka u peski i ponese čak pedeset tona.

"Ja sam Milanović Bojan, vozač na površinskom kopu Veliki Krivelj. Kao mali sam stanovao na ivici ruba kopa borskog, dok mi je otac bio vozač na Borskom kopu i tu sam stalno posle škole išao i sticao neka iskustva. Zimi je malo opasnije jer oće da pobegne u stranu ali prevazidjemo mi to sve", kaže Bojan Milanović, vozač dampera.

U RTB u radi pet hiljada radnika a najdirektnije su za njega vezane i njihove porodice. Ceo jedan grad, procenjuje se oko dvadeset hiljada ljudi.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво