Banja Topilo čeka status

Banja Topilo, za čije se termalne vode tvrdi da su veoma lekovite, udaljena je 25 kilometara od Niša i još nema regulisan status. Objekat koji je 1992. godine sagradjen na termalnom izvoru zatvorila je inspekcija zato što nema gradjevinsku dozvolu i od tada niko ne može da koristi bazene koji se u njoj nalaze.

U Banji Topilo nema gostiju. Nekada je u sezoni, kažu, bilo više hiljada, pa su mnogi meštani preuredili svoje kuće i vikendice za izdavanje.

Jedan od njij je i Ljubiša Stamenković koji kaže da gosti zovu, ali da moraju da odlažu dolazak, i da voda pomaže u lečenju kostobolje.

Sporni objekat, u kome se naplaćivalo korišćenje bazena, u većinskom je vlasništvu Privrednog društva "Banja Topilo". Godine 2003. godine podneli su zahtev za legalizaciju.

"Taj zahtev je dugo vremena kao takav opstajao dok se konačno nije odlučilo jer je zemljište vraćeno na korišćenje gradu", ističe Srđan Laketić, iz Sekretarijata za privredu, "nosilac građevinske dozvole može biti samo onaj čije je zemljište."

U Privrednom društvu kažu da im sem građevinske inspekcije, nijedna druga inspekcija nije osporila rad, takođe tvrde i da su za korišćenje izvora plaćali nadoknadu Ministartsvu poljoprivrede. To nadležni osporavaju, navodeći da prema Zakonu o banjama privredno društvo ne ispunjava uslove za obavljanje delatnosti.

U međuvremenu, pojavio se improvizovani bazen na drugom termalnom izvoru. Temperatura vode u tom bazenu je znatno viša od temperature u reci. Naša ekipa je tamo zatekla građevinski materijal, verovatno ljudi pokušavaju da sami urede to mesto.

Krajnji cilj gradske opštine Crveni krst je da Topilo dobije status banje.

"Banja Topilo neće da se ugasi, neće da prestane sa radom, već hoćemo da ozakonimo i da taj posao bude zakonit", naglašava predsednik Gradske opštine Crveni krst Miroslav Milutinović.

Branislav Pantić, predsednik Turističkog društva Banja Topilo] *Osipa se, nema prodavnice više, nema kafane što je danas bitno, nema nikakav zabavni život, struja povremeno nestaje...

U lepoti prirode koja okružuje Banju Topilo za sada mogu svi da uživaju, ali je teško reći kada će moći I u termalnim izvorima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво