Bundeve isplativije od višanja za topličke poljoprivrednike?

Ova godina je za većinu poljoprivrednika u topličkom kraju, kažu, jedna od najtežih: zbog vremenskih neprilika i poremećaja na tržištu voća mnogi od njih su pretrpeli velike gubitke, zbog čega mnogi razmišljaju i o gajenju alternativnih, poljoprivrednih kultura koje su sve traženije na tržištu. SOT

Može li tikva da spase poljoprivredna gazdinstva u Toplici, u godini kada od višanja i, svi su izgledi, ni od ostalog voća, nema velike koristi?

Miša Petković iz prokupačkog sela Gornje Stražave, u kome nema domaćinstva bez voća, tvrdi da ova proizvodnja svakako može da obezbedi dodatne prihode, zbog čega je on uporno, već godinama uzgaja na svojim parcelama:

"Najviše prihoda daju semenke i ulje. Posle ceđenja, semenke smo dosušili i napravili tikvino brašno."

Mišino vraćanje tikava i bundeva na njivu, za sada slede malobrojni proizvođači u ovom delu Srbije. Jedan od njih, poznati pčelar Jugoslav Momčilović iz Grudaša, koji tikvu golicu gaji na pola hektara, kaže da se nije pokajao:

"Može da bude idealna zamena za neke voćarske kulture, jer to jeste ratarska i povrtarska kultura, ali može da da odličan prinos. Golih semenki može da , recimo u goloj semenci može da bude negde oko 500 do 1000 kilograma, sve zavisi od godine.

Oni koji se odluče za ovu proizvodnju, već u narednoj proizvodnoj godini imaće više informacija o novim sortama, zahvaljujući svojevrsnom oglednom polju, na kome rastu neke od vodećih evropskih sorti.

"Ovde imamo devet vrsti bundeva, odnosno, kako ih mi zovemo pečenki i imamo jednu vrstu, tikvu golicu", kaže Petković.

Da se ovde osim proizvodnje sve ozbiljnije razmišlja o preradi, potvrdila nam je isavetodavac Duška Petrović, koja je uključena u pripremu projekta za konkurisanje kod države.

"Oni planiraju da konkurišu za liniju hladno ceđenje ulja od semenki tikve i imaju mogućnost da ostvare podsticaj u visini od petnaest miliona", objašnjava Duška Petrović, savetodavac u PSS u Prokuplju".

Zahvaljujući načinu proizvodnje, koji, uz minimalan fizički rad ne iziskuje upotrebu hemije, tikve i bundeve, kao i proizvodi od njih,spadaju u najzdravije namirnice, a njihova cena na tržištu je više nego zadovoljavajuća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво