Nova kineska investicija u Ćupriji

Delegacija kineskog okruga Šu Jang posetila je Ćupriju i sa lokalnom samoupravom potpisala protokol o budućoj saradnji u različitim oblastima. Iz te kineske provincije u Ćupriju je 2016. stigla prva investicija - fabrika za proizvodnju obavijenog prediva Eurofajber, a u planu je i nova fabrika za proizvodnju čarapa.

Kinezi u Ćupriji trenutno zapošljavaju pedesetak radnika, ali im je već sada plan da dupliraju kapacitete i broj zaposlenih. Moguće je da će graditi i sopstvenu halu, jer su trenutno u iznajmljenom prostoru bivšeg pogona propalog Ingrapa.

Iskustva o poslovanju u Srbiji i Ćupriji za sada su samo pozitivna, ističe Džang Džiguo, vlasnik kompanije Eurofajber:

"Plan naše kompanije je da u drugoj polovini ove godine udvostručimo investicije ovde. Takođe zaposlićemo još radika i ukupan broj radnika će biti oko sto."

U pogonu je prilična buka i vrućina, a zbog tehnologije izrade prediva vlažnost vazduha veštački se održava na visokom nivou. Ipak radnici kažu da su se već navikli i da su zadovoljni poslom.

"Mora zbog kvaliteta konca da bude, ali nije strašno. Zadovoljni smo", kaže radnik Nikola Milanović. "Plaćaju nas solidno, za razliku od naših privatnika."

Okrug Šu Jang veoma je zainteresovan sa saradnju sa Srbijom i Ćuprijom u svim oblastima, uključujući i obrazovanje. Kineska delegacija posebno je bila zainteresovana za školovanje svojih đaka u Školi za muzičke talente.

"Okrug Šu Jang je jedan od značajnih okruga u Kini i ima više od dva miliona stanovnika. Veoma je poznat u Kini po ekonomskoj razvijenosti i trenutno je među trideset najrazvijenijih okruga", ističe Bien Đenđun, sekretar KP okruga Šu Jang.

"Odlična saradnja Kine i Srbije je znak i nama u lokalnim samoupravama da napravimo odlične odnose sa gradovima i okruzima u Kini", naglašava Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija. "Jedan od tih gradova je i grad Šu Jang."

Za sada je u Ćupriji otvorena turska konfekcija Tibet moda, a dobro iskustvo kineskog Eurofajbera, nadaju se, biće signal i drugim privrednicima iz te zemlje da upravo ovde započnu svoj evropski biznis.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво