Regata vojvođanskim rekama

Vojvođanskim rekama i kanalima ovih dana plovi regata "Voda Vojvodine". Na putu dugom 280 kilometara regata se zaustavila i u Zrenjaninu, a sem razvoja nautičkog turizma, jedan od ciljeva regate je da pokaže kako se rekama i kanalima može doći do dvadesetak vojvođanskih naselja

Na obali Begeja u Zrenjaninu putokaz govori da se sa ovog mesta vodom može stići u sve delove Vojvodine. Upravo na tu nedovoljno iskorišćenu mogućnost ukazuje Svetislav Popović, dugogodišnji nautičar, koji će za desetak dana rekama i kanalima oploviti Vojvodinu.

"Išli smo do Titela, danas smo ovde, sutra u jednom Bečeju, drugom Bečeju, Srbobranu, i tako dalje", kaže Svetislav Popović, nautičar iz Novog Sada. I dodaje: "Ja ću produžiti za Bogojevo. Ali doći vodenim putem, upoznati obalu sa više ili manje drezge, to je znatiželja".

Svi nautičari navode da je ovakav vid turizma poseban, jer se obilaze neistraženi delovi reka, rukavaca, kanala i bara.

Mario Grci, nautičar iz Petrovaradina kaže da mu je to i izlaz iz gradske vreve, buke, svakodnevnice, da je to fenomenalna, ali ne jeftina antistres terapija.

Da bi promovisali nautički turizam "Vode Vojvodine" organizuju regatu. Ove godine je deseta, sa 80 plovila i oko 250 učesnika.

"Plovimo i Dunavom i Tisom i banatskim i bačkim kanalima, svaki kanal i reka ima svoju lepotu, svoju draž, svoje karakteristike", kaže Mirjana Živković, JVP Vode Vojvodine.

Nepostojanje uređenih marina i nepovoljni uslovi za pristajanje su osnovni problemi koje imaju nautičari. Zrenjanin najavljuje izgradnju marine i izmuljavanje kanala Begej, čime bi se obezbedila bolja plovnost do Temišvara. I Kanal Dunav Tisa Dunav je neiskorišćen potencijal za ove namene, a nautičari na njemu imaju 970 kilometara plovnog puta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво