Skupština arheologa i izložba otkrića u Pančevu

U Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je izložba "Arheološka iskopavanja u 21. veku", koja prati 41. skupštinu Srpskog arheološkog društva.Predstavljena su najvažnija otkrića sa nekoliko lokaliteta.

Narodni muzej u Pančevu još od osnivanja ima tradiciju arheoloških istraživanja, a najvažnija su svakako sa lokaliteta neolotskog Starčeva.

Ispitivanja su nastavljena i u 21. veku, a najinteresantniji nalazi prikazani su publici na izložbi, koja je nedavno otvorena.

„Jedan od lokaliteta je Idvor - Staro selo, višeslojno nalazište koje postoji od neolita, pa do modernog naselja 17. I 18. veka," kažeJelena Đorđević,kustos-arheolog.

Tu su i lokaliteti Donjovaroška ili Najeva ciglana iz bronzanog doba, srednjovekovno naselje Livade kraj Pančeva, crkva u Omoljici, s kraja 12. veka,gde je pronađeno više od 150 grobova.

Dejan Radičević sa Filozofskog fakulteta navodi: „Važna su otkrića crkava, jer se do sada ništa o tome nije znalo. Nema pisanih dokumenata i tu arheologija popunjava te prazne stranice istorije."

Arheološka istraživanja nastavljaju se i ove godine najavljuje Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo:

„Nastaviće se iskopavanja na lokalitetu Dolovo ciglana, koje je takođe višeslojno, od antike do srednjeg veka, ali i završiti monografija „Arheološka topografija Banata-Pančevo".

U Pančevu se održava i skupština Srpskog Arheološkog društva, na kojoj učestvuje preko 100 domaćih i stranih stručnjaka iz ove oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво