Izložba o Jovanu Stejiću u Kragujevcu

U Galeriji Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu otvorena je izložba o Jovanu Stejiću, prvom Srbinu doktoru medicine u obnovljenoj Srbiji i jednom od najvećih srpskih prosvetitelja prve polovine 19. veka.

Jovan Stejić bio je prvi Srbin doktor medicine, koji je iz Habzburške monarhije došao da radi u obnovljenu Srbiju.

Rođen je u Aradu, u Rumuniji, 1803. godine, školovao se u Segedinu gde je završio srednje obrazovanje, Medicinski fakultet studirao je u Pešti. Doktorirao je 1829. godine u Beču, a odatle dolazi u Kragujevac i postaje lični lekar kneza Miloša.

"Naš glavni motiv prilikom istraživanja i realizacije ove izložbe bio je taj da na neki način njegovo ime otrgnemo od zaborava i da ukažemo na ulogu i značaj Jovana Stejića u razvoju srpske države u prvoj polovini 19. veka", kaže autor izložbe Nenad Karamijalković. 

Lekar, jezički reformator, prosvetitelj ,jedan od utemeljivača Društva srpske slovesnosti, Jovan Stejić je pripadao prvoj generaciji srpskih intelektualaca koji su sva svoja znanja uložili u kulturno prosvećivanje našeg naroda.

"Rekonstruisali smo život i delo Jovana Stejića koji je praktično ceo vek proveo radeći u Srbiji na izgradnji moderne države i unapređenju društva u kome je živeo", ističe Slavko Stepanović, autor izložbe.

Izložba o jednom o najznamenitijih Srba 19. veka realizovana je u saradnji sa Istorijskim arhivom Šumadije i Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu: prikazana su reprodukovana dokumenta iz arhiva Srbije, Rumunije, Mađarske i Austrije.

 

broj komentara 0 pošalji komentar