Knjige solidarnosti stigle u Jovac

U okviru programske akcije RTS-a "Knjiga solidarnosti" od 1972. godine prikupljeno je i poklonjeno bibliotekama i knjižnicama više od tri miliona knjiga, kao i školski pribor, tehnička pomagala i sportski rekviziti. Hiljadu knjiga na poklon stiglo je i u Jovac kod Ćuprije gde se formira biblioteka pri Domu kulture.

Koliko radosti i osmeha može da izmami nova knjiga. Tek što su kutije otvorene, većina mališana već je pronašla šta će čitati.

Neko voli duhove i bajke, neko stripove, a šestogodišnja Lena - iako još ne zna sva slova - za darodavce iz Beograda se pripremila i naučila neke stihove.

Za četiri i po decenije, koliko "Knjiga solidarnosti" traje, otvoreno je 37 knjižara u zemljama Evrope i osnovano i dopunjeno 1.300 biblioteka u gradskim i seoskim sredinama u Srbiji.

"U Srbiji ima toliko lepih mesta, toliko lepih i dragih sredina", kaže Mihailo Šćepanović, urednik "Knjige solidarnosti". "Ono što me posebno raduje, tamo gde pohodi Knjiga solidarnosti uglavnom deca ne znaju za termin vršnjačko nasilje, to, su lepa, pametna i vaspitana deca željna mnogo toga."

Jovac za sada nema biblioteku, ali će se zalganjem nekolicine meštana ona otvoriti u Domu kulture.

"Veliki broj naših meštana nije u mogućnosti da posećuje biblioteke u gradu zbog materijalnih nedostataka, neki zbog nedostataka vremena, slabih autobuskih linija", kaže Jelena Janković, profesorka književnosti. "Samim tim naša biblioteka će im izaći u susret, tako što će im iznajmiti knjige ali će oko nje biti formiran čitav kulturni život sela."

"Knjiga solidarnosti" ispunila je svoju misiju. Sada su na potezu oni koji mogu da pomognu da se naprave police kako bi prostor namenjen za biblioteku bio potpun.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво