Kolone sećanja na heroje u gradovima Srbije

U znak sećanja na heroje iz Drugog svetskog rata internacionalnoj manifestaciji "Besmrtni puk" koja se organizuje u četrdesetak zemalja širom sveta pridružili su se i građani Srbije.

Noseći fotografije svojih najbližih, rođaka, kumova i prijatelja koji su učestvovali u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu, borili se protiv fašizma u Drugom i onih koji su stradali braneći  zemlju tokom  NATO agresije 1999. godine, građani Niša, Kragujevca, Kruševca, Kraljeva i Paraćina prošetali su gradskim ulicama.

"Cela porodica, cela familija ima učesnike u ratovima, imamo i postradale", kaže Kruševljanka Ljiljana Marjanović. "Ja danas držim sliku narodnog heroja Petra Gračanina, on je naš rođak, staro kumstvo i dobročinitelj. Manifestacija treba da poprimi širi karakter i treba da se jednom izmirimo."

U kolonama sećanja na heroje oslobodilačkih ratova bili su potomci crvenoarmejaca i predstavnici srpsko-ruskih udruženja.

"Kruševac je oslobođen 14. oktobra, zajedničkim snagama 3. Ukrajinskog fronta i JNA", podseća Irina Miljković iz Udruženja "Sveslavica".

Ljudmila Milovanović u koloni nosi sliku svpoga dede: "On je bio u snagama 3. Ukrajinskog fronta koji je oslobađao Srbiju, gde je i ubijen. Sada ja nosim njegovu sliku da zajedno sa njim prođem da vidi kako je sve lepo, dobro i mirno."

U Jagodini su predstavnici Ruske ambasade, udruženja boraca i građani položili vence na spomen-kosturnicu u kojoj je sahranjeno 1.170 vojnika Crvene armije.

U Kraljevu su venci položeni na Spomenik otpora i pobede, dok je 73. godišnjica pobede nad fašizmom u Užicu obeležena prigodnim programom na Partizanskom groblju.

broj komentara 0 pošalji komentar