"Milica" pomaže ženama u borbi s bolešću

Ženski centar "Milica" u Vrnjačkoj Banji već osam godina pruža psihološku i emotivnu podršku ženama koje boluju od karcinoma. Centar se zalaže za kvalitetniju prevenciju i lečenje, okuplja žene koje se bore sa tom teškom bolešću i sve koji žele da im u tome pomognu.

Kako posle saznanja da boluju od teške bolesti? Osamdeset žena godišnje potraži odgovor na to pitanje u Ženskom centru "Milica". Osnovala ga je Vesna Bondžić koja je pre dvanaest godina dobila bitku sa karcinomom.

"Nisu hteli da me operišu, opet je ona urgirala da samo idem dalje da bi me operisali", kaže Milica Marinković. "Tako sam i otišla na operaciju. Vesna mi je dala veliku snagu."

Mileva Krstičić kaže da ima porodicu, ali da joj mnogo znači društvo, neko sa kim može da razmeni iskustva.

Saveti i poruka da se bore verujući u izlečenje, bolje se razumeju kada se dobiju od žena koji su vodile istu bitku. Mnoge od njih su, nakon izlečenja, ostale u Udruženju da pruže podršku onima kojima bude potrebna.

Ljiljana Gudžić je 1999. godine došla sa Kosova i Metohije:

"Primala sam pomoć, ja i moja deca. Teško je primati pomoć, zdrav, prav. Ali smo bili raseljena lica, bila nam je potrebna pomoć. Sad ja imam mogućnost u sitaciju da svim srcem ja pomognem nekom.

Podrška psihologa, kreativne radionice, biciklistička sekcija. Uz aktivnosti koje Udruženje organizuje, lečenje lakše prolazi. Članovi udruženja kažu da su potpora zdravstvenom sistemu koja imaju vremena da saslušaju svaku ženu i pokušaju da im odagnaju sumnje.

"Morate da joj objasnite i kroz svoje iskustvo da date primer da je rak izlečiv ako se otkrije na vreme i da posle svega onoga što prođe, lečenje i ostalo, možete da nastavite normalan život", ističe Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra "Milica" iz Vrnjačke Banje. "Ne razlikujemo se, u stvari, razlikujemo se po borbi."

Zbog borbe i organizacije mnogih humanitarnih akcija, među kojima je i skupljanje novca za ultrazvučni aparat koji su poklonili Domu zdravlja u Vrnjačkoj Banji, Vesna Bondžić nedavno je dobla dve nagrade: Virtus nagradu za za doprinos razvoju filantropije u lokalnoj zajednici i nagradu "Dama godine".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво