Meteoriti - glasnici svemira - u Paraćinu

U paraćinskom zavičajnom muzeju otvorena je izložba "Meteoriti - glasnici svemira". Izloženi su originalni fragmenti i replike napoznatijih naših i svetskih meteorita i na popularan način objašnjeno je kako nastaju i gde se eventualno mogu pronaći.

Imati u rukama vanzemaljsko telo koje je milionima godina lutalo svemirom, a zatim preživelo prolazak kroz atmosferu i završilo na površini zemlje samo je po sebi fascinantno. Otuda je svaki registrovani pad meteorita za naučnike i za laike izuzetan događaj.

Trenutno se u svetu zna za sedamanest hiljada meteorita. Čuvaju ih kao najveće blago specijalizovane ustanove. Deo je u kolekciji beogradskog prirodnjačkog muzeja, a zbirka je trenutno u Paraćinu.

"Izložba je atraktivna, tematika je zanimljiva", kaže Branislav Stojanović, direktor Muzeja u Paraćinu, "već imamo jako dobru saradnju sa prirodnjačkim muzejom i sa Aleksandrom, sa nekim prethodnim izložbama, tako da smo to i očekivali."

Najpoznatiji meteoriti pronađeni na našim prostorima jesu Sokobanjski, Jelički i Dimitrovgradski, a o poslednjem postoji interesantna priča,  gde je i kako pronađen.

"Isprva se nije znalo da se radi o meteoritu jer su ljudi  kad su ga našli mislilida je to zapravo neki građevinski kamen pa su ga koristili u građevinske svrhe", priča Aleksandar Vuković, geolog Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, "bio je ugrađen u deo kuće, čini mi se, nisam sto posto siguran, dok jedan geolog terenski nije došao i zaista prepoznao, pa ljudi ovo nije građevinski kamen, ovde se radi o meteoritu."

Posetioci izložbe u Paraćinu bili su u prilici da nauče kako da razlikuju meteorit od običnog stenskog materijala sa zemlje, tu je i maketa jednog od kratera koji je ostavio meteorit. I sve drugo objašnjeno je i prikazano na zanimljiv i popularan način, naročito za školarce u Paraćinu koji će organizovano posećivati izložbu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво