Kolekcionar značaka iz Šapca

Svetozar Ivanović,penzioner iz Šapca,sakuplja značke skoro 40 godina. U svojoj kolekciji ima više od 15.000 različiih značaka i nema duplikata.

Od 3.500 primeraka na jednom zidu, Svetozar Ivanović, svakom zna red i mesto. Na hamer papiru nacrtao je kockice, zalepio ga na stiropor, napravio ram od lipovog drveta i sve značke poređao po serijama i bojama.

"Vojne škole i akademije su u 4. redu i ima ih 14 komada, FK ,,Mačva,, je u 14. redu," objašnjava kolekcionar Svetozar Ivanović i navodi kako je dobio omiljeni primerak.

"Najdraža mi je značka koju sam dobio od Kluza, pisao sam komercijalnom direktoru, pošto on nije imao, obratio se kolekcionaru Kluza koji mi je poklonio njegovu jubilarnu za 30 godina rada, u tom dopisu sam dobio i članak njihovih lokalnih novina, gde je pisalo da se njihov kolekcionar, odrekao svoje jubilarne značke, da bih ja upotpunio svoju kolekciju."

U jednom od ramova centralno mesto ima značka koju je Svetozar Ivanović dobio kao primeran vonik. Posle nje, počeo je da ih kupuje i dobija sa svih strana sveta.

Najbrojniji su primerci iz nekadašnje Hemijske industrije ,,Zorka,,. Ima ih više od 80.

,,Značke me podsećaju na mladost i na firme koje više ne postoje, i kada sam najumorniji mogu da provedem po više sati, sređujući značke jer me to relaksira i opušta," kaže Svetozar Ivanović.

Svetozar danas značke uglavnom pronalazi na vašarima i buvljacima ili naručuje preko interneta. Svaku očisti i ispolira pre nego što je stavi u ram koji je zbog drveta i metala težak oko 70 kilograma.

U kolekciji od 15.000 primeraka nema duplikata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво