Grb Kraljeva jedan od najlepših u Srbiji

Kraljevčani sa ponosom ističu da je grb njihovog grada jedan od najlepših u Srbiji. U zvaničnoj je upotrebi 20 godina i svedoči o imenu, prošlosti i znamenitosti Kraljeva.

Grb Kraljeva je crveni štit sa sedam zlatnih kruna. Svi znaju zbog čega grad ima simbole kraljevske porfire i sedam zlatnih venaca.

"Grb Kraljeva ima sedam kruna i zato što su se naših sedam kraljeva krunisali i manastiru Žiči. To sam naučila u školi."

U Žiči su se zaista krunisali vladari iz dinastije Nemanjića. Stefan Prvovenčani dva puta. Potom njegovi sinovi kraljevi Radoslav Nemanjić, Stefan Vladislav, Uroš Prvi koji je zasadio Dolinu jorgovana i kralj Dragutin koji je, kao i njegov deda Stefan, dva puta primio krunu. Umetnici, heraldičari i istoričari su saglasni da je grb Kraljeva pravi simbol grada.

"Kraljevo je jedan od retkih gradova koji je na neki način zaokružio priču vezanu za ime grada Kraljeva, zatim za grb i zastavu sa sedam kruna koja asocira na manastir Žiču", objašnjava istoričar Dragan Drašković. 

Prvu skicu i kalup grba za potrebe livnice napravila je akademska slikarka Slobodanka Pribaković:

"Ja sam stara Kraljevčanka i drago mi je što sam pozvana da to uradim."

Postojalo je više predloga, kaže Hadži Momir Bakračević, koautor grba:

"Javio se jedan Kraljevčanin, doktor pravnih nauka iz Beča, Mijat Ivanović koji je došao na ideju da grb kraljevački sadrži sedam kruna."

Postoje dve verzije grba - opšti i veliki grb.

U Gradskoj skupštini postavljen je najveći grb Kraljeva. Takozvani veliki grb koji na štitu ima sokola raširenih krila, a u podnožju traku na kojoj piše - NAMA DOBRO A NIKOME ZLO."

Grb je u osnovi i ostalih znamenja Kraljeva. Zastave ispred gradske kuće, lente gradonačelnika i ključa grada.





Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво