Završen Šumadijski filmski festival

Drugi po redu Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF) završen je u nedelju uveče proglašenjem pobednika - nemački film "Lavirint laži" je dobio najviše glasova gledalaca i time osvojio Nagradu publike grada Kragujevca u dugometražnoj selekciji debitantskih ostvarenja. U nacionalnoj klasi kratkog metra nagrada je pripala filmu „All that grows" rediteljke Milene Grujić, dok je u istoj selekciji posebnu nagradu festivala osvojio film "Ujed pčele u Velikim Pčelicama" autora Marka Đorđevića.

ŠIFF je trajao od 14. do 17. decembra a tokom tog perioda kragujevačka publika imala je prilike da pogleda 12 filmova iz 10 različitih zemalja u dugometražnom programu, kao i devet kratkih domaćih filmova, pretežno autorskih dela studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

"Lavirint laži" je nemačka drama italijanskog reditelja Đulija Rićarelija, i ujedno njegov debitantski film. Radnja se odvija u Nemačkoj šezdesetih godina, a priča prati mladog i odvažnog tužioca koji je rešen da izvede pred lice pravde nacističke zločince iz Drugog svetskog rata, iako je sve okrenuto protiv njega. Ovo je još jedno u nizu priznanja za film koji je inače bio i nemački kandidat za Oskara.

Na festivalskom reperotaoru našla se i crnogorska komedija "The Books of Knjige: Slučajevi pravde" za čiju se projekciju tražila ulaznica više, a gost ŠIFFa bio je i reditelj filma Zoran Marković Zonjo, koji je nakon filma razgovarao sa publikom.

Pored samih filmova, ŠIFF je imao i sadržajan propratni program. Izuzetno posećena i zanimljiva bila je tribina „Moj prvi film" na kojoj je o svojim počecima i karijeri govorio naš uvaženi reditelj Radivoje Raša Andrić.

Najmlađi Kragujevčani imali su priliku da na radionici "Mali film" u organizaciji Filmkulture i agencije SuperMama nauče o filmskoj umetnosti, i da snime svoje prve kadrove i scene.

Tokom trajanja  festivala, u Kulturnom centru UMMUS na repertoaru je bio bogat muzički program u okviru koga je publika nakon filmova mogla da čuje imena kao što su Stray Dogg, Maks Kočetov, Dragoslav Tanasković Trnda i drugi.

ŠIFF je jedan od malobrojnih festivala u Evropi koji prikazuje isključivo debitantske filmove, a i ovo izdanje festivala po poseti, kvalitetu i ambijentu pokazuje da Kragujevac ima potencijal da bude zapaženo mesto na festivalskoj mapi Evrope.

Kao i prošle godine, ŠIFF su finansijski podržali grad Kragujevac i Filmski centar Srbije.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво