Ulica sa imenom legendarnog jagodinskog pilota

U Jagodini je četrdeset ulica dobilo novi naziv. Jedna od njih nosiće ime pilota akrobate Miladina Stevanovića Cakana.

Valjak i okretanje visoko na nebu, pa onda returman i, naravno, luping... Dah zastaje svima koji ga gledaju kako strmoglavo juri ka zemlji, a onda usledi vertikala aviona ka nebu...

Sećanja su još sveža na akrobacije, koje je izvodio Miladin Stevanović koga su svi u Jagodini znali po nadimku Cakan. O njegovim letačkim sposobnostima i ljudskim vrlinama znalo se i mnogo dalje od grada u kojem je živeo.

"Sa Cakanom sam se mnogo godina družio, otkad sam pošao u klub", priča Radoslav Milićević, padobranac iz Jagodine. "Bio je izuzetan vazduhoplovac, dobar drug i izuetan građanin. Drago mi je što je dobio svoju ulicu."

Jedan od najboljih srpskih pilota-akrobata umro je pre nekoliko godina. Takoreći do kraja života je leteo i izvodio akrobacije u svom malom sportskom avionu "zlin" . Bio je dobitnik najviših domaćih i međunarodnih priznanja za umetničke akrobacije. Deo njegovog entuzijazma nasledio je sin Saša:

"Ja mislim da je on postavio neke dobre temelje, da je to nama mnogo olakšalo da nastavimo sa  radom, sa ovim aktivnostima na aerodromu, da taj klub funkcioniše i dalje... Letimo ultralakim letelicama za sada, trudimo se. Naravno da nećemo da zapustimo ovo sigurno, tu njegovu viziju moramo da nastavimo dalje."

Nedavnom odlukom Skupštine grada, jedna ulica u Jagodini nosiće ime Miladina Stevanovića Cakana, kao priznanje za sve što je učinio u srpskom vazduhoplovstvu i na afirmaciji grada u kojem je živeo. Ako za koju godinu travnato letilište bude preraslo u pravi sportski aerodrom, time će biti ostvarena još jedna velika životna želja legendarnog jagodinskog pilota.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво