Zakasnila pomoć poljoprivrednicima u šabačkom kraju

Država pomaže poljoprivrednike u nabavci semenske pšenice, a prema rečima ministra poljoprivrede, očekuje se pomoć i u kupovini goriva i repromaterijala za jesenju setvu. Šabački ratari koji su ozima žita posejali na oko 50 odsto planiranih parcela, smatraju da je odluka o subvencijama doneta kasno.

Zbog suše u letnjim mesecima koja je znatno smanjila rod kukuruza i ugrozila stočarsku proizvodnju, porodica Živanović iz Tabanovića ove jeseni pešnicu će posejati na većoj površini nego lane. Hektar setve sa zakupom zemljišta, košta ih, tvrde, oko 90 hiljada dinara.

"Pokušaćemo da taj manjak stočne hrane nadoknadimo sa setvom pšenice. Setva nije baš jeftina, subvencije države su malo zakasnile, za ovu jesenju setvu. Čujem da su izašle, ali nisam mogao da čekam, koristim optimalni rok", kaže Milivoj Živanović, poljoprivrednik iz Tabanovića.

Jedna od mera pomoći države poljoprivednicima je naturalna razmena semenske pšenice za merkantilnu roda 2017. i 2018. godine.

"Mislim da bi najbolje bilo da stočarima podele, ne podele, nego daju po dve tone kukurza jus kvaliteta po jednom grlu", kaže Slobodan Ilić, stočar iz Majura.

Na teritoroji grada Šapca, i u tri okolne opštine, ozima žita ove jeseni biće zajesejana na rekordnom broju parcela. Zbog nedovoljno sredstava, neki poljoprivrednici koriste seme iz ambara.

"Setva iz ambara, takozvana tavanuša, ne obezbeđuje taj neki prinos u startu. Međutim, poljoprivredni proizvođači koji su primorani, oni ipak to rade, uz naše savete da to nije dobro, ali da i ako to rade, povećavaju količinu semena, u zavisnosti od roka setve, ali ako seju u optimalnom roku, količina semena mora biti uvećana za 15 odsto, i naravno mora se izvršiti tretiranje, zaštita semena", kaže Svetlana Zlatarić, Poljoprivredna savetodavna stučna služba Šabac.

Ratarima koji su u mogućnosti, agronomi preporučuju i hibridna semena pšenice. Zbog nedovoljno vlage u zemljištu, posle setve, savetuje se valjanje parcela.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво