Rekonstrukcija kanalizacione mreže u Kruševcu

Rekonstrukcija kanalizacione mreže u Kruševcu, koja se finansira iz kredita Nemačke razvojne banke ušla je u drugu fazu. Radovi, koji će koštati 6,6 miliona evra, počeli su krajem prošlog meseca. Kolektorska mreža, ukupne duga 39 kilometara, omogućiće održivo odlaganje otpadnih voda.

Decenijama je Garski potok koji protiče kroz nekoliko gradskih i prigradskih naselja svojevrstan kolektor u koji se direktno slivaju otpadne vode iz septičkih jama i šahtova. Oni čija su domaćinstva uz samu obalu konačno su na pragu rešenja svojih velikih problema.

"Kod velikih kiša odmah se izliva, ne samo kod mene", kaže Dragoljub Kačarević iz naselja Lazarica. Nizak je teren i onda sve pliva sa brda ovde. Na mostu nema kanalizacione mreže, pa smo mi prinuđeni da idemo u potok, dok nije sređen. E sad će da se normalizuje, idemo normalno u kolektor."

Rekonstrukcijom kompletne kanalizacione mreža u Pakašnici i kanalisanje Garskog potoka, rešava se problem meštana, ali i veliki ekološki problem. Planirani radovi čija je vrednost biće završeni u narednih 15 meseci.

"Kao što možemo videti na ovoj lokaciji se vrši regulacija Garskog potoka, koja je završena otprilike oko 40 % od ukupne dužine. Vrednost tih radova, deonica 1 i 2 koja se odvija desnom stranom Garskog potoka iznosi oko 230.000 evra", navodi Ana Berbakov, pi-ar JKP Vodovod Kruševac. "Pored ove lokacije imamo i izgradnju kanalizacione mreže u četiri naseljena mesta i to sve teče po planu."

Uz kompletnu kolektorsku mrežu u okviru kapitalnog projekta čija je vrednost 24 miliona evra, Grad Kruševac dobiće i najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi trebalo da zadovolji potrebe 90 hiljada stanovnika.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво