Koliko košta priprema đaka za školu

Za dva dana počinje nova školska godina, dok se deca raduju polasku u školu, pojedini roditelji su na mukama kako da im obezbede novac i opreme ih za školu. Za knjige, pribor i opremu za školu, potrebno je, računaju roditelji, oko 20.000 dinara.

Kupovini za školu đaci se raduju danima. Nenad Stojković iz Vranjske banje sa ocem kupuje knjige koje mu nedostaju, a njegov otac svodi račune.

"Knjige i pribor su oko12 ili 13 hiljada dinara, bez odeće i obuće, a naravno sleduje i to, videćemo", kaže Dejan Stojković.

U Vranju je prosečna plata oko 36 hiljada dinara, roditelji se snalaze, da obezbede novac i opreme decu za polazak u školu.

"Za đaka petaka minimum 25-30 hiljada dinara treba za ovaj 1. septembar, što je u ovim uslovima nemoguće", kaže Ljubica Zdravković Džonov.

Kompleti knjiga za osnovce koštaju od 6.200 do 17 hiljada dinara. Najjeftinija sveska u knjižari je deset, a kvalitetnije koštaju i više od 200 dinara. Rančevi su od 700 do pet i po hiljada dinara.

"To više nije kupovina kao što je bila ranije. Kupuje se manja količina, po par komada svezaka i pribora", kaže Dragan Tasić, knjižara Pelikan.

Sve se više traže polovne knjige jer, su i do tri puta jeftinije. Srednjoškolci se uglavnom snalaze i udžbenike kupuju od starijih drugova.

"Treba mi novac da bih kupio nove knjige za školu", kaže Miloš Tasić.

Lokalna samouprava u Vranju pomaže roditeljima i ove godine izdvojiće po pet hiljada dinara za svakog đaka prvaka.

"Mala pomoć roditeljima da mogu da bar neke minimalne stvari kupe, ono što je potrebno njihovim prvačićima", kaže Zorica Jović, većnica za kulturu i obrazovanje.

Udžbenike roditelji mogu da kupe na više rata, kao i đačke torbe. Za novu garderobu, pred polazak u školu, u novčaniku ne ostane dovoljno para.

rts.vranje@rts.rs
+381 18 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво