Sećanje na Jevrema i šabačko "zlatno doba"

Pre dva veka u Šabac je, kao zapovednik tadašnje nahije, došao Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša. Od nekadašnje turske kasabe, stvorio je varoš po "evropejskom" ukusu koja je za vreme njegovog boravka doživela svoje "zlatno doba".

"Tih je godina sve što se moglo nazvati novinom, što je bilo korisno i od neke potrebe, ulazilo prvo u Šabac, a kroz njega u Milošev Kragujevac, Beograd, pa u celu Srbiju", pisao je Milan Jevtić. Na desnoj obali Save, čuli su se prvi zvuci klavira, a sve ulice sekle su se pod pravim uglom.

"U tom periodu koji se može nazvati zlatnim periodom razvoja Šapca, Jevrem Obrenović je dao svoj pečat i doprinos time što je grad uredio urbanistički, ušoravao sela u okolini", podseća istoričar Miodrag Gajić. "Zatim je Šabac dobio bolnicu 1926. godine. Joakim Vujić pominje i apoteku iz te godine, koja je na njega ostavila utisak kao veoma opremljena. Šabac je dobio, između ostalog, i kasarnu koja je imala 60 vojnika."

Od nekadašnjeg Jevremovog konaka, ostala je samo ploča koja se čuva u šabačkom Narodnom muzeju. Jedna od najlepših zgrada u tadašnjoj Srbiji, imala je prva pendžerska stakla, erkere i visoki krov pokriven šindrom.

Bogata biblioteka svedočila je o velikoj Jevremovoj ljubavi prema knjigama i, kako kaže Tatjana Marković, istoričarka umetnosti, nagovestila nadolazeću evropsku arhitekturu u Šabac, a potom i u celu Srbiju:

"Osim što je u arhitektonskom smislu taj objekat bio značajan, bio je i stecište mnogih umnih ljudi tog vremena. Osim po konaku koji je postojao na tom mestu sve do početka 20. veka kada su ga šabačke vlasti porušile iz želje da se dodvore novoj dinastiji Karađorđević. Jevrem Obrenović je bio značajan po mnogo čemu za razvoj grada, pre svega za podizanje crkve, čija je izgradnja, na njegovu inicijativu, počela 1827. godine."

Sa šabačke crkve, prvi put su se oglasila zvona kada se rodio Jevremov sin Miloš, otac budućeg kralja Milana. Zapovednik nahije je u Šapcu razvijao trgovinu, uređivao varoš i okupljao obrazovane ljude. Njegov rad, ove godine, biće inspiracija i mnogim umetnicima.

"Povodom jubileja, 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića za oberkneza šabačke nahije, Kulturni centar priprema izložbu ‘15 prozora Jevrema Obrenovića’. Ideja je da 15 prozora simbolično predstave 15 godina Jevremovog boravka u Šapcu, odnosno 15 prvina koje je Jevrem Obrenović doneo u Šabac", najavio je Filip Kovačević, iz šabačkog Kulturnog centra koji je raspisao konkurs za idejna rešenja. "Konkurs će biti otvoren do 1. marta. Planirali smo da izložbu otvorimo 22. aprila u galeriji Kulturnog centra, kada je inače i Dan grada."

U susret obeležavanju dva veka od Jevremovog dolaska u Šabac, Turistička organizacija grada, deo prostora posvetila je sećanju na nekadašnjeg zapovedniku nahije koji je početkom 19. veka, postavio temelje moderne varoši.

Po Jevremu Obrenoviću, danas se u Šapcu zove glavna ulica i kola u naselju Živinarnik.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво