Ruskim vozovima prugom Pančevo-Zrenjanin-Kikinda

Preduzeće "Srbijavoz" je spremno da dva od 27 ruskih vozova uputi na prugu Pančevo-Zrenjanin-Kikinda i liniju gradskog voza koji bi povezivao sedam stanica u Zrenjaninu i Novom Bečeju. Za ovaj projekat lokalne samouprave Srednjeg Banata treba da usvoje rebalans budžeta i odvoje novac za subvencionisanje železničkog prevoza.

Selo Orlovat je železničko čvorište Srednjeg Banata, ali je poslednjih deset godina nedovoljno iskorišteno. Pruga ka Novom Sadu nije u funkciji, a putnički voz Pančevo - Zrenjanin saobraća tri puta dnevno.

Dragomir Kovač, meštanin Orlovata kaže da bi trebalo da imaju siguran polazak voza, jer putnici iz ovog sela imaju dosta problema pošto im je loš i autobuski prevoz.

"Putnici ne bi morali da stopiraju ili da koriste taksi. Imamo neredovan autobuski prevoz, a voz koji trenutno saobraća zna da odveze putnike, ali se ne vrati zbog kvara", kaže Kovač.

Da bi u Orlovatu i drugim selima više putnika ulazilo u voz, potrebno je obnoviti vozna sredstva i korigovao red vožnje, slično kao što je urađeno u Vršcu. Za tako nešto Srbijavoz nudi ruske vozove, koji bi mogli da počnu saobraćaj do sredine godine.

"To su savremena vozna sredstva po najvišim standardima. Mi bismo mogli da obezbedimo redovnost prevoza, a obaveza opština je da subvencioniše deo prevoza i da predloži odgovarajući vozni red", kaže Vesna Brajović, izvršni direktor "Srbijavoza".

Na sednbici saveta Srednjobanatskog okruga osnovna tema bila je poboljšanje železničkog saobraćaja u Banatu. Popravka pruge kroz Banat je sledeći korak, koji se očekuje.

"Svi investitori koji nam dolaze u Srednji Banat prvo pitaju u kakvom je stanju železnička pruga. Plan nam je da pripremimo projekat kojim bi se rekonstruisala banatska pruga na kojoj je kompletna petrohemija Srbije", kaže Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog okruga.

Koliko bi železnički prevoz značio za meštane naselja uz prugu pokazuje cena mesečne karte. Naprimer od Novog Bečeja do Zrenjanina vozom košta 1.536, dok je autobuski prevoz 8.800 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво