Promocija knjige "Južna Stara Srbija, Preševska oblast"

Istorijski arhiv u Vranju predstavio je knjigu dr Jovana Hadživasiljevića "Južna Stara Srbija, Preševska oblast", koju je priredio profesor Slobodan Simonović. Povodom Međunarodnog dana arhiva i stogodišnjice objavljivanja prvog izdanja, štampano je reprint izdanje. Promocija knjige održana je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Jovan Hadživasiljević bio je istoričar, etnograf, književnik. Rođen u Vranju 1866. godine, osnovnu školu pohađao je u svom gradu, gimnaziju u Vranju u Nišu.

Posle Velike škole u Beogradu, završio je doktorat iz filozofije u Beču, 1898. godine. Bio je i činovnik Ministarstva inostranih poslova, službovao u Bitolju, Skoplju i Beogradu.

"Bio je osobenjak, ali je bio odličan učenik, talentovan i vredan. Još kao mali pokazivao je veliko interesovanje za učenje i istraživanje", kaže Suzana Petrović, direktorka Istorijskog arhiva u Vranju.

Za života objavio je 45 knjiga, više priloga o knjigama, periodici i o drugim publikacijama. Kapitalno i najznačajnije delo Jovana Hadživasiljevića je "Južna Stara Srbija", sadrži istorijska, etnografska i politička istraživanja.

"On je usmenu narodnu književnost koristio kao izvor činjenica i dokaze za svoja etnografska zapažanja i zaključke", kaže profesor Jovan Janjić.

Prva knjiga izdata je 1913. godine, sačuvana su četiri primerka tog prvog izdanja. Zbog toga je profesor i bibliotekar Slobodan Simonović priredio drugo izdanje.

"Njen sadržaj je trajne vrednosti. Ova knjiga može biti od izuzetne koristi brojnim istraživačima srpske prošlosti. I običnom čitaocu pružiće izobilje značajnih podataka i biti pravi užitak", kaže profesor Slobodan Simonović.

Jovan Hadživasiljević umro je u Beogradu 1948. godine. U gradskom parku u Vranju pre tri godine postavljena je spomen bista sa njegovim likom, a jedna od centralnih ulica u gradu nosi njegovo ime.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво