Читај ми!

Dva veka od Drugog srpskog ustanka

U požeškom selu Gornja Dobrinja pripremaju se za proslavu velikog jubileja dva veka Drugog srpskog ustanka koji se obeležava 23. aprila. U rodnom mestu knjaza Miloša, osim podsećanja na njegove zadužbine uređuje se spomen kompleks posvećen rodonačelniku moderne srpske države.

U knjaževom rodnom mestu žele da dostojno obeleže jubilej i podsete na Miloša, sina Teodorovog koji zavičaj nikada nije zaboravio.

"Kada su knjaza pitali kako da se zove ulica koja u Beogradu vodi od Belog dvora, on je rekao Dobrinjska, a kako bi drugačije, da moji potomci ne zaborave odakle su potekli", kaže Vaso Čarapić predsednik Mesne zajednice Gornja Dobrinja.

U svom selu kao sećanje na oca, Miloš je obnovio i crkvu, sagradivši na mestu stare brvnare koja je bila metoh manastira Nikolje današnji hram Svetog Petra i Pavla koji se sada uređuje. Iz vremena obnove je i priča kako se niko od graditelja nije usudio da ruši staru crkvu dok
knjaz nije stigao.

"Niko se nije usudio da se popenje na crkvu brvnaru i počne da je ruši. Kako legenda kaže Miloš je sjahao s konja, popeo se na crkvu i rekao: 'Oprosti mi Bela crkvo što te rušim,'
skinuo krst, a onda su se i ostali usudili da ruše", kaže Ilija Milosević paroh dobrinjski.

U istoriji ostao upamćen kao jedan od najsposobnijih srpskih vladara iako nepismen, svojim zemljacima podario je i školu. U njoj je sada dvanaestoro mališana u tri razreda, jer prvaka ni ove ni sledeće godine nema.

Škola ne nosi knjaževo ime, a u nastavnom planu ga ipak ima.

"U četvrtom razredu nešto više učimo o knjazu, ali oni uglavnom znaju da je on rođen ovde u Gornjoj Dobrinji i da je podigao školu u kojoj uče", kaže Snežana Pantelić učiteljica.

Iz Miloševog doba je i stara vodenica, a zahvalni Dobinjci su mesto gde je bila rodna kuća gotovo pre vek i po obeležili skromnim kamenim belegom. Spomen kompleks zaokružen je pre dvadesetak godina i oko njega su glavni radovi.

Milovan Micevic predsednik opstine Pozega/

"Sve što smo radili predhodnih godina i sada na uređenju kompleksa je s ciljem da dostojno obeležimo veliki jubilej, jer ne treba zaboraviti da je Miloš Obrenović utemeljivač moderne srpske države.

Spomen kompleks u Miloševom rodnom mestu sadrži crkvu, čardak i spomenik rad Dobrinjca, vajara Miroslava B. Protića i do jubileja 23. aprila će zablistati novim sjajem kako bi do jubileja bio potpuno spreman.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво