Читај ми!

Prvi zahtev za rehabilitaciju jednog komuniste

Pred Višim sudom u Kragujevcu pokrenut je proces rehabilitacije Živadina Nestorovića iz Knića, komuniste koji je ubijen 1943. godine ispred svoje kuće, a koji je sve do sada bio anatemisan kao trockista. Prvi zahtev za njegovu rehabilitaciju podneo je Živadinov unuk - Ivan Nestorović.

Ostali su samo temelji kuće, ispred koje je 2. jula 1943. godine, četnička trojka ubila Živadina Nestorovića. Tada četrdesetdvogodišnji zemljoradnik, otac dvoje dece, zajedno sa sinom Vladanom, u svojoj kući, organizovao je prvi sastanak komunista za Gružanski srez, radio na jačanju partije.

Hapšen je, robijao u Logoru Banjica i posle smrti zaboravljen.Unuk Ivan, koji živi na dedinom imanju, kaže da je cela porodica trpela nipodaštavanje, jer je Živadin anatemisan kao trockista.

"Mom ocu Vladanu, bilo je mnogo teško, jer je obeležen kao sin trockiste. Nije mu priznato ni to što je bio u Narodno oslobodilačkoj borbi od samog početka, već tek posle povratka iz logora Banjica. U našu kuću, dolazili su ljudi koji su svašta pričali za dedu Živadina, mi smo znali istinu, ali, morali smo da ćutimo", kaže unuk Ivan Nestorović.

Ime Živadina Nestorovića, rodoljuba i antifašiste, do sada nije pominjano. Nije evidentiran ni kao žrtva fašističkom, ni bilo kog terora.

Željko Zirojević, predsednik kragujevačkog SUBNOR-a , kaže da je sva sreća da su uspeli da pronađu nepoznate, do tada zabranjene dokumente.

Ispravljamo višedecenijsku nepravdu, vratićemo svakog rodoljuba, antifašistu, u istoriju i pamćenje. Naša srećna okolnost je što imamo papire, što se držimo toga, a najvažnije je to, što želimo, da svakom ko je častan, a položio je život za čast otadžbine i svog naroda, želimo da
vratim čast i slavu. A, takvih je u Srbiji još mnogo", kaže Zirojević.

Na osnovu prikupljene dokumentacije, Ivan Nestorović, podneo je Višem sudu u Kragujevcu Zahtev za rehabilitaciju, koji je kako navodi, iz političkih i ideoloških razloga ubili četnici.

"Očekujem da će to biti uspešno završeno i da će deda biti rehabilitovan. Tada planiramo da ga sahranimo u grobnicu, koju smo za njega podigli ", kaže Ivan.

Iz straha da bi spomenik mogao da bude porušen, Živadin Nestorović, sahranjen je u neobeleženom grobu. Za Josipa Broza Tita, trockisti su bili neprijatelji radničke klase, koji su radili po nalogu stranih država, i još mnogo komunista,t vrde u SUBNOR-u, stradalo je pod tom anatemom.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара