Читај ми!

Obuća za inostrano tržište

U opštini Kovačica postoji tradicija proizvodnje obuće duga skoro sedam decenija. Od nekoliko fabrika opstale su dve koje zapošljavaju više od 100 radnika koji poslednjih godina sve više prave obuću za inostrano tržište.

U Kovačici i Debeljači fabrike "Ukus" i "Bambino" više od 80 odsto obuće izvoze na rusko tržište. Opstale su uprkos velikoj konkurenciji zahvaljujući vrednim i stručnim radnicima koji proizvode kvalitetnu kožnu obuću ručno prošivenu na kožnom đonu.

Ana Šofranko iz Kovačice koja u "Ukus"-u radi već 27 godina kaže da je najteže je bilo pre 20 godina, ali najvažnije je da su zaposleni ostali na svojim radnim mestima i da tradicija obućarstva ovde nije prekinuta.

"Najviše smo se bojali 1991. i 1992. godine, kada su se zatvarala brojna preduzeća, a najlakše su nestajale ovakve fabrike. Mi smo i tad imali posla, dobijali smo platu i kad smo to preživeli sad je mnogo lakše i bolje", kaže Ana Šofranko.

Njen kolega iz fabrike "Bambino" iz Debeljače Božidar Novaković smatra da je najvažnije što meštani imaju posao u svom rodnom mestu.

"Nije mala stvar kada nas četrdeset možemo da zaradimo platu za svoje porodice, a da pri tom ne moramo da putujemo u Pančevo ili Kovačicu. Srećni smo što radimo u ovakvoj jednoj fabrici", kaže Novaković.

U Kovačici se ne plaše konkurencije, ali kako kažu veliki problem je besparica, jer u kriznim vremenima ljudi se prvo odriču kupovine novih cipela.

Mišo Petraš procenjuje da su opstali zahvaljujući izvozu.

"Nije nam lako, jer kad izađemo preko granice susrećemo se sa brojnim velikim i poznatim kompanijama koje imaju jeftinu radnu snagu iz Kine i afričkih zemalja, ali uvek sam govorio da je najvažnije uskladiti cenu i kvalitet proizvoda i zahvaljujući tome mi i opstajemo", kaže  direktor fabrike "Ukus" u Kovačici Mišo Petraš.

U Debeljači su se okrenuli proizvodnji obuće za srednju klasu i mesečno se ovde proizvede oko tri i po hiljade pari cipela koje završe na ruskom tržištu.

Direktor fabrike "Bambino" Jožef Nađ se nada i većem obimu posla.

"Uspeli smo da zadobijemo poverenje ruskih partnera i, što je najvažnije, kupci u Rusiji su prihvatili obuću iz Srbije i nadam se da će nam biti lakše u narednoj godini da im ponudimo i neke nove modele", kaže Nađ.

Zaposleni u Kovačici i Debeljači imaju nameru da obuju i žitelje nekih zemalja u  Evropskoj uniji, a pre nego što zakorače na njihovo tržište žele da unaprede postojeći kvalitet i dizajn po kojem će biti još prepoznatljiviji.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

           

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво