Читај ми!

Podrška malim i srednjim preduzećima

Regionalna razvojna agencija "Jug", sa sedištem u Nišu, organizovala je prestavljanje Fond za inovacionu delatnost koji svoje programe finansiranja sprovodi u saradnji sa Svetkom bankom. Fond kroz projekte daje podršku inovacijama u Srbiji koji finansira EU iz IPA fondova.

Jedinstveni proizvodi, novi, drugačiji, to je ono što se traži od malih i srednjih preduzeća u regionu. Regionalna razvojna agencija "Jug" je ove godine za takva preduzeća već obezbedila 55 miliona dinara.

Direktor Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojan Avramović kaže da je krajnji cilj da do kraja ove godine dođu do 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, što će, kako kaže, da se na kraju odrazi na zapošljavanje u ovom regionu koji je jedan od najnerazvijenijih u Srbiji.

Preduzećima koja imaju nove ideje, projekat podrške inovacijama, treba da omogući brži i jednostavniji izlazak na domaće i inostrano tržište. Interesovanje privatnih preduzetnika je sve veće.

"Potrebno je da usavršimo naše proizvode, i da uvedemo nove, kako bismo zadovoljili naše kupce, tako da ovaj program bio bi nam interesantan i uložili bismo ta sredstva u proizvodnju", kaže Dragana Anđelković iz privrednog društva "Marel", u Kruševcu.

"Dobili smo sredstva u prethodnom krugu finansiranja, koja će prvenstveno biti iskorišćena za razvoj novog softvera, servisa namenjenog za detekciju i prevenciju napada na web sajtove", kaže Marko Živanović iz "Advanced security technologies" u Nišu.

Fond za inovacionu delatnost svoje programe finansiranja sprovodi u saradnji sa Svetkom bankom kroz Projekat podrške inovacijama u Srbiji koji finansira EU iz IPA fondova.

Ljiljana Kundaković, v.d. direktora Fonda za inovacionu delatnost kaže da je najviše projekata iz informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim dolazi energetska efikasnost, što, kako kaže, znači da imamo visoke tehnologije, ali i tradicionalnu industriju.

U tri javna poziva za podršku inovacijama u Srbiji do sada je odboreno 4,7 miliona evra. Od 350 podnetih prijava, izabran je 41 projekat, od toga pet iz Niša, a efekti pre svega na zapošljavanje, moći će, kako kažu, da se vide tek za dve godine, kada inovacije budu i realizovane.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво