Читај ми!

Nove nevolje sa snegom

Sneg pada u većem delu Srbije. U planinskim selima otežano snabdevanje strujom. Dačić: Biće smenjeni svi koji ne rade svoj posao, uključujući i ministra saobraćaja. Ne radi 61 škola, uglavnom u Vojvodini.

23.55 - Nema prekida saobraćaja, nema vetra, trenutno je na raščišćavanju puteva angažovano 680 kamiona, 380 mašina i 1980 radnika, kažu u Putevima Srbije.

23.51 - Uprkos zabrani na republičkom nivou teškim teretnim vozilima u tranzitu dozvoljne je prolaz kroz kraljevački kraj da se ne bi stvorile bespotrebne guže i zastoji na odmorištima pored puta.

20.06 - Saobraćaj na Ibarskoj magistrali otežan i usporen, očekuje se i poledica. Bez većih problema na auto-putu Beograd–Niš. Na tim putevima iz saobraćaja nisu isključivana teretna vozila u tranzitu, javljaju dopisnici RTS-a. 

19.20 - Autoput i državni putevi prvog i drugog reda na teritoriji Vojvodine su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano.

17.46 - Skliznuo đački autobus sa desetak mališana kada se vraćao iz Studenice u Brevinu na Rudnom, javlja dopisnik RTS-a. Niko od đaka nije povređen.

17.16 - Iz saobraćaja se isključuju teretna vozila, osim onih koji prevoze hranu, odlučio MUP.

15.41 - U prekidu međunarodni put Niš–Dimitrovgrad zbog prevrtanja šlepera.

15.19 -  Ne radi 35 škola i 26 isturenih odeljena u Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu i brdsko-planinskom području Sjenice i Tutina.

15.02 - Premijer Ivica Dačić kaže da će biti smenjeni svi oni koji ne rade svoj posao, uključujući i ministra saobaćaja. "Ako sam mogao da se sastanem sa Tačijem, mogu i oni da očiste sneg", naglašava Dačić.

14.52 -  Počelo isključivanje teretnih vozila iz saobraćaja.

12.15 - Na području jugozapadne Srbije zbog snega prekinut lokalni saobraćaj u nekim mestima, a u planinskim selima otežano snabdevanje strujom. 

10.22 - Jak sneg pada na području Kraljeva, Kruševca i Velikog Gradišta, pokazuju najnoviji podaci RHMZ-a.

9.15 - U većem delu Srbije ponovo počeo da pada sneg.

Sneg koji pada u većem delu Srbije usporio je i otežao saobraćaj u celoj zemlji. Glavni putni pravci su prohodni. (Vremenska prognoza za 12. decembar) Međunarodni put od Niša prema granici sa Bugarskom bio u prekidu više od pet sati zbog prevrtanja šlepera. Na tom putu i dalje su velike gužve. Sneg je zavejao gotovo sva pešterska sela. U jugozapadnoj Srbije otežano je snabdevanje strujom u planinskim selima, a u pojedinim mestima u prekidu je i lokalni saobraćaj.

Nove snežne padavine izazvale su i nove probleme. Osim prekida saobraćaja na lokalnim putevima, sneg je prouzrokovao probleme u snabdevanju strujom, a pojedini gradovi ostali su bez grejanja iz toplana.

Bez grejanja je ostao Priboj jer se cisterna sa 25 tona mazuta zaglavila u snegu na Kokinom Brodu. Dve trećine opštine Crna Trava je bez struje, jer je zbog snega dalekovod ispao iz sistema.

Tokom jutra, bez grejanja je ostao i uži centar Niša zbog havarije u toplani "Jug".

Već dva dana grejanje nemaju ni stanari stambenih zgrada u Majdanpeku, zbog kvarova na dotrajalim toplovodnim instalacijama.

Zbog hladnih radijatora, u majdanpečkim osnovnim školama časovi su skraćeni za 15 minuta, dok su se u obdaništima snalazili grejući prostorije električnim grejalicama.

Situacija je teška i u bolnici u tom gradu, jer se prostorije greju iz gradskog toplovoda. "Pacijenate smo grupisali u nekoliko soba po odeljenjima i u tim sobama smo uključili grejalice. Na Dečijem odeljenju i porodilištu su uključene termoakumalacione peći i uljani radijatori", kaže direktor Nikola Stefanović.

Sneg na kolovozu otežava gradski i međugradski saobraćaj i u Moravičkom okrugu, a putevi su neprohodni i u brdskim i planinskim predelima. Bez struje su od jutros ostala sela Bele Vode i Lučka Reka na Goliji.

U opštini Lučani neprohodni su putevi ka desetak sela u Gornjem Dragačevu, a lokalni autobusi ne saobraćaju od Markovice do Dučalovića.

Načelnik sektora za vanredne sitacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić rekao je da su u Čačku neprohodni putevi prema selima na planini Kablar i ka Brezovici, a u Gornjem Milanovcu su teško prohodni ili neprohodni putevi oko Suvobora i na planini Rudnik.

Broćić je istakao da sve službe neprekidnio čiste sneg sa ulica, ali da nema dovoljno velikih mašina za uklanjanje snega.

Đački autobus je skliznuo kada se iz Studenice vraćao u selo Brevina na Rudnom, ali niko od desetak đaka nije povređen, javlja dopisnik RTS-a iz Valjeva.

Autobus, koji je star više od 30 godina, zaustavio se na ivici drvenog mosta u Studenici. Deca iz Brevine, do daljeg neće ići u školu.

Broj škola koje ne rade upola je manji nego juče, kada su bile zatvorene 124 obrazovne ustanove. Prema rečima ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića, danas zbog problema sa snegom ne radi 61 škola, uglavnom na području Vojvodine.

U Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu i brdsko-planinskom području Sjenice i Tutina ne radi 35 škola i 26 isturenih odeljenja. Škole neće raditi ni u Žitištu, pre svega jer putevi nisu još uvek prohodni i profesori i nastavnici ne mogu da dođu na posao.

U opštini Žitište, Zrenjaninu, Sečnju, Kikindi i Novoj Crnji, i dalje je na snazi vanredna situacija.

Od početka nevremena u Srbiji su stradale četiri osobe, od kojih dve u Žitištu.

Crveni krst Srbije uputio je humanitarnu pomoć porodicama u opštini Nova Crnja u Srednjobanatskom okrugu čije su kuće oštećene zbog velikog snega.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izvinio se Beograđanima zbog manjeg broja vozila u gradskom saobraćaju tokom prethodnog dana.

Vozila na naplatnoj rampi Bubanj potok na ulazu u Beograd, prolaze bez zadržavanja. Uprkos zabrani za kretanje teretnih vozila, reporterka RTS-a Sanja Ljubisavljević javlja da ih ima.

U beogradskom Prihvatilištu za odrasla lica noćas je prenoćilo 145 ljudi, iako je kapacitet te institucije 105 ležaja.

Prema rečima direktora te ustanove Prvoslava Nikolića, ljudi su spavali i na pomoćnim ležajevima u hodnicima, što je bio slučaj i prethodne zime.

I u najvećem delu Kosova neprekidne snežne padavine otežavaju saobraćaj.

U Metohiji sneg dostižu visinu od jednog metra, a zbog loših vremenskih prilika u opštini Junik u tom regionu je prekinuta nastava.

Teška situacija je i u opštini Dečane, rekao je direktor lokalne direkcije za vanredne situacije Admir Hasani ukazujući da su pojedina naselja u višim predelima blokirana.

U opštini Dragaš snežni nanosi iznose više od pola metra, a pojedina naselja su blokirana.

U Prištini su četiri kompanije zadužene za čišćenje snega danas čistile prištinske ulice. Situacija je daleko složenija u okolnim naseljima.

Na međunarodnom putu Peć-Kula-Rožaje dozvoljen je saobraćaj samo za putnička vozila i jedino sa zimskom opremom.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će biti smenjeni svi oni koji ne rade svoj posao. Dačić je rekao da će, ako ne radi svoj posao biti smenjen i ministar saobraćaja.

"Ako sam mogao da se sastanem sa Tačijem, mogu i oni da očiste sneg", rekao je Dačić i dodao da je iz Beograda u Kostolac došao neočišćenim putem

Građani ne mogu da budu robovi i žrtve onih koji nesavesno rade, jer svi moraju da rade više, pogotovu u vreme krize, rekao je Dačić posle svečanosti povodom puštanja u rad revitalizovanog bloka De u Kostolcu.

"Srbija mora da ima struje, mora da ima gasa, putevi moraju da se čiste, nismo u Sibiru i odluke moraju da se donose brzo. Da li je mogao neko da donese težu odluku od mene kada sam odlučio da razgovaram sa Tačijem i da li je potrebno da se zabrani saobraćaj za kamione. Ko ne radi biće smenjen", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija ima mnogo ozbiljnih problema da bi se na isti način svake godine rešavali ti isti problemi.

Dačić je naglasio da će i kao komandant Štaba za vanredne situacije od svih ustanova tražiti da rade svoj posao kako valja.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izvinio se putnicima koji su proteklog vikenda "prošli pakao" u kolonama vozila na putevima u Vojvodini, od kojih su neki čekali i do 22 sata da spasilačke službe dođu do njih.

Prema njegovim rečima, kolone su nastale jer je puteve blokiralo 30 teretnih vozila, a putarska preduzeća koja čiste auto-put imaju osam vozila za čišćenje, koja nisu mogla da dođu do zavejanih kolona, baš zbog toga što su putevi bili blokirani.

Marić je upozorio da su zakazali određeni delovi sistema i da u prva 24 časa nije bilo dobre reakcije.

Potrebno je da sve institucije, Sektor za vanredne situacije, putarska preduzeća, Republički hidrometeorološki zavod i saobraćajna policija mnogo bolje sarađuju, istakao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije kaže i da su prognoze naših, evropskih i ruskih meteorologa različite u pogledu toga kakva će biti predstojeća zima, ali da je najbolje pratiti prognoze u narednih sedam dana.