Читај ми!

Nevolje sa snegom, saobraćaj usporen

U celoj Srbiji saobraćaj se obavlja usporeno. Pojedini putni pravci u Bačkoj neprohodni. Nema zavejanih putnika u vozilima, kaže Predrag Marić. U Zrenjaninu, Sečnju, Žitištu, Kikindi i Novoj Crnji vanredna situacija, škole ne rade. Pokrajinski štab za vanredne situacije odlučio da nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije.

20.25 - Očekuje se formiranje leda na rekama, jer se temperatura vode postepeno snižava, upozorava Republički hidrometeorološki zavod.

17.57 - Četvrta žrtva smrzavanja. Živica Rašković (56) iz sela Donja Bela Reka u borskoj opštini pronađena mrtva u snegu u šumi.

16.54 - Umrla žena od smrzavanja u mestu Torda, u opštini Žitište, potvrdio predsednik te opštine.

15.16 - Nije potrebno uvoditi vanrednu situaciju na teritoriji Vojvodine, rekao komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić nakon sednice Štaba.

12.50 - Na Pešterskoj visoravni zavejano 15 sela, pa škole u pojedinim mestima neće raditi dok se situacija ne popravi.

12.10 - Potrošnja električne energije u Srbiji poslednja dva dana povećana je za 50 odsto, saopštavaju iz EPS-a. 

9.30 - Sednica Pokrajinskog štaba za vanredne situacije zakazana za 10 časova u Novom Sadu. 

Saobraćaj u celoj zemlji je usporen, posle snega koji je padao više od 40 sati. Neki lokalni putevi u Vojvodini su pod snegom. Ekipe putara su na terenu i čiste saobraćajnice. "Putevi Srbije" saopštili su da će, ukoliko bude snežnih padavina za sva teretna vozila, šlepere i kamione sa prikolicom biti zabranjen prolazak na teritoriji Srbije.

Vanredna situacija, zbog teškoća izazvanih nevremenom, proglašena je u Zrenjaninu, Sečnju, Žitištu, Kikindi i Novoj Crnji, u kojima ne rade škole. U Žablju ne radi srednja škola. U mestu Deronje kod Odžaka još jedna snežna beba. Na svet je, ispred ambulante u tom mestu, došao i jedan dečak.

U Kikindi su otvoreni svi lokalni, regionalni i magistralni putevi, a snabdevanje građana osnovnim životnim namirnicama je normalizovano.

U borskoj opštini Donja Bela Reka pronađena je mrtva Živica Rašković (56). Nju je pronašao suprug Duško u snegu u šumi.

Od smrzavanja je u opštini Žitište umrla je Ilona Feješ (89) u mestu Torda, rekao je predsednik te opštine Dušan Milićev na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije.

U istoj opštini, u mestu Ravni Topolovac, juče je umro jedan muškarac, ali u Domu zdravlja je rečeno da uzrok smrti nije bilo smrzavanje, javio je dopisnik RTS-a iz Zrenjanina.

Zbog izuzetno teške situacije u Vojvodini, održana se sednica Pokrajinskog štaba za vanredne situacije u Novom Sadu, kako bi se preduzele dodatne mere.

Nakon današnje sednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, komandant tog štaba Goran Ješić rekao je da u ovom trenutku nije potrebno uputiti predlog Vladi Vojvodine da proglasi vanrednu situaciju na teritoriji Pokrajine, jer posledice snežnih padavina nisu bile takvog inteziteta da ih nije bilo moguće sprečiti delovanjem nadležnih službi.

Na sednici, kojoj je prisustvovao i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, zaključeno je da se problemi mogu brže i efikasnije rešavati uspostavljanjem stalne komunikacije i saradnje između Pokrajinskog štaba za vanredne situacije i okružnih i opštinskih štabova, kao i sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a i, naročito, Vojskom Srbije.

Pokrajinski štab za vanredne situacije uputio je inicijativu nadležnim republičkim ministarstvima da se sistemski i trajno reši pitanje zabrane teretnog saobraćaja u slučaju snežnih padavina.

Goran Ješić je uoči sednice rekao da je vanredna situacija u nekim opštinama proglašena, pre svega, zbog onemogućenog transporta iz sela ka naseljenim mestima.

"Ono što nas u ovom trenutku brine jeste što imamo određeni broj preduzeća koja su, u međuvremenu, ili u stečaju ili u postupku stečaja, iz reda 'Nibens grupe' i grupe 'Borovica', pa se plašimo da u tim opštinama preduzeća koja imaju nadležnosti da čiste regionalne i lokalne puteve nemaju kapacitet da to urade. Mi ćemo na Vladi i Kriznom štabu videti šta možemo da uradimo i pomognemio tim opštinama", rekao je Ješić.

U Republičkom štabu za vanredne situacije kažu da će, u zavisnosti od toga da li će biti novih padavina i problema sa snegom, biti zakazana vanredna sednica Štaba.

"Situacija na putevima u Srbiji je danas mnogo bolja nego u proteklih 48 sati. Ostao je samo jedan broj lokalnih puteva na teritoriji Vojvodine koji se danas intenzivno čiste", rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. 

Marić je ranije danas rekao da nema informacija o zavejanim putnicima u vozilima. U selu Njegoševu probijen je put i očišćen od snega. Oko tridesetak vozila i putnika bilo je smešteno kućama. Najveći deo njih nastavio je putovanje.

Padavina trenutno nema, a štab Javnog preduzeća "Putevi Srbije" upozorava vozače da ispod snežnog pokrivača skoro na svim putevima ima leda i poledice, što predstavlja veliku opasnost u vožnji.

Milivoje Durković iz Zimske službe "Puteva Srbije" kaže da su putevi prvog i drugog prioriteta prohodni.

"Na drugom prioritetu saobraćaj se na nekim deonicama odvija otežano. U Vojvodini ima deonica gde se naizmenično propuštaju vozila zbog velikih smetova. U svakom slučaju, nema prekida saobraćaja", kaže Durković.

Prema njegovim rečima, na putevima trećeg prioriteta ima prekida soabraćaja i oni se raščišćavaju.  

U južnoj i centralnoj Srbiji svi putevi su prohodni, ali se saobraćaj na nekim deonicama odvija usporeno jer ima ugaženog snega. 

Međugradski autobuski saobraćaj normalno se odvija, kažu nadležni. Samo u brdsko-planinskim predelima i kod Mladenovca "Lasta" je skratila linije i izmenila neke trase. 

U Beogradu jutros saobraćajni kolaps. Iako su mnogi automobil zamenili gradskim prevozom, tramvaji i autobusi su otežano saobraćali, pa su i autobuske stanice bile pune.

Zbog niskih temperatura i ugaženog snega po trotoarima, građanima se savetuje oprez zbog poledice. Ugroženi građani se za pomoć mogu javiti na broj 193.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво