Читај ми!

"Dani vrganja" na Kopaoniku

Kopaonik ovoga leta, beleži duplo veću posetu nego lane. Brojni gosti tokom vikenda na planinu su došli na poziv turističke organizacije Brusa i Raške, Nacionalnog parka i MK "Mountain resorta" koji su organizovali, treću godinu zaredom, manifestaciju "Dani vrganja".

Od kraja jula do prvih mrazeva godinama su sunčane obronke i šume Kopaonika pohodile stotine berača u potrazi za vrganjom i dobrom zaradom.

U čast jedne od najkvalitetnijih gljiva, na krovu Srbije organizovana su nadmetanja kulinara i izložba etno ponude potkopaoničkog kraja, od ručnih radova do prirodnih rakija, začinjenih izvornom pesmom  i igrom.

"Dajem im svaku podršku za ovakvu i slične manifestacije. Kako na Kopaoniku tako i svuda po Srbiji. Mi treba da se vratimo prirodi i našim korenima", kaže Marko Petrović iz Soko Banje.

U pripremi hladnih i čorbastih jela, vrganja na plehu i roštilju, nadmetalo se devet ekipa sa Kopaonika, iz Aranđelovca, Raške i Baljevca.

Zbog velike suše sveži vrganji ovoga leta na Kopaoniku su prava retkost. Prvonagrađeni na Danima vrganja imao je 600 grama i završio je na vrelom ulju.

Radoslav Đurasović iz Lovačkog društva "Bukulja" iz Aranđelovca kaže da pečurke donose sa Bukulje i obližnjih brda.

"Ove godine je slabo bilo, nije ih bilo uopšte. Ovo što smo doneli, doneli smo samlevene vrganje od prošle godine. Malo je bilo više kiše pa je imala prva tura, druga i treća nije imala nigde", dodaje on.

Iskusni berači kažu da se u najrodnijim godinama na Kopaoniku u sezoni moglo sakupiti i 60 tona vrganja što je nemerljivo više u odnosu na 200 kilograma koliko je prikupljeno ove godine.

Zoran Jelenković, organizator manifestacije kaže da su za takmičenje, uglavnom korišćeni suvi i mrzli, a da je vrlo malo bilo svežeg vrganja.

"Vrganj je mnogim ljudima napravio kuće, kupio kola, cele porodice su išle u
 branje. Porodično su se bavili time, to je razvijeno u ovom kraju i za sezonu su mogli da zarade po desetak hiljada evra", kaže Zoran.

Zahvaljujući odličnom kvalitetu Kopaonički vrganj odavno je osvojio tržišta Italije i Francuske, ali zbog malog roda otkupa nema, pa će u prikupljenim količinama i kulinarskim specijalitetima od vrganja ove godine uživati samo meštani i gosti Kopaonika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво