Читај ми!

Siguran most za siguran opstanak

Viseći mostovi u Ibarskoj klisuri, između varošice Ušće i Kraljeva, odavno nisu za upotrebu i meštani ih prelaze na sopstvenu odgovornost. U Zečevićima je drugačije - kada su shvatili da će mladi napustiti selo, umesto starog mosta izgradili su novi, betonski most.

Kada su gradili viseće mostove na Ibru, žitelji sela na desnoj obali mislili su da je to dovoljno da se ukroti reka i povežu obale. Ti isti mostovi, međutim, danas ne povezuju velika sela nego predele obrasle šumom.

Mladi ljudi koji su njima nekad prešli na drugu obalu, više se ne vraćaju. Sela Cerje, Dobre Strane i deo Polumira gotovo su se ugasila.

To nije slučaj sa Zečevićima, selom sa samo sedamnaest kuća. Dogovor i sloga, kako ovde kažu, i mostove gradi.

Kada su shvatili da će, ukoliko nešto ne promene, mladi otići i ostaviti svoje kuće i imanja, žitelji Zečevića izgradili su novi, sigurniji betonski most.

Selo Zečeviće se prostire duž oštrog grebena, sa tri strane je Ibar, a sa četvrte strma litica. Jedina veza meštana sa svetom je betonski most.

U selu ne kriju da su, krajem devedestih godina, u vreme političkih previranja, od lokalnih vlasti dobili dva miliona dinara. Zečevići su obezbedili radnu snagu, traktore, mehanizaciju i građu. Ni NATO bombardovanje nije moglo da zaustavi izgradnju njihovog mosta, jer bez njega ne mogu da zamisle život.

"Ne bismo imali izlaz na glavni put ni prema varošici Ušće" kaže Jelena Zečević. "Za naše selo most stvarno mnogo znači. Da nije mosta, deca ne bi mogla da stignu ni do škole."

Pošto je most završen, život u selu postao je lakši, mladi su ostali i osnovali svoje porodice. Skoro svaka kuća u Zečevićima ima barem po dvoje dece.

Nema nagoveštaja da će opština popraviti dotrajale viseće mostove koji vode do usamljenih kuća na brdima i liticama u ostalim selima. Osim građe, na mostovima, kako kažu, moraju da se zamene čelične sajle i nosači.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво