Читај ми!

Čekajući jagode iz Grušića

Dok se u trgovinama i na pijacama odavno mogu kupiti uvozne jagode po ceni od 250 dinara za kilogram, na domaće, sazrele na njivama naših proizvođača, sačekaćemo još koji dan. U Grušiću, pocerskom selu poznatom po jagodama, ovog maja sazreće četiri i po miliona sadnica.

Jagoda je za meštane Grušića slađa nego za bilo koga drugog, jer im od nje stiže prvi dinar u selo. A ovog proleća stigao bi i pre desetak dana da nije bilo mraza, koji je usporio sazrevanje, oštetio i umanjio i rod.

Porodica Bekić generacijama uzgraja jagode. Pre sedam godina prvi su započeli rad sa folijom, prvi će u Grušiću za koji dan početi sa berbom.

Boban Bekić očekuje da će jagode moći da prodaju po 200 dinara za kilogram.

"Naše jagode su i krupne i lepe, i nimalo ne odstupaju od uvoznih - ni po krupnoći ni po slasti", kaže Boban.

Gordana Bekić tvrdi da je jagoda osetljiva biljka i da je potrebno dosta raditi oko nje.

"Radimo od sedam ujutro do podneva, malo se odmorimo, pa uveče, kad malo zahladi - opet. Jeste teško, ali živimo od nje", navela je Gordana.

U Grušiću, selu sa hiljadu stanovnika, nema kuće bez jagoda. Uzgaja se na stotinu hektara, prosečno 4.500 sadnicapo stanovniku.

"Ovo je dobar geografski položaj za jagode, zato što ona prva ovde stiže u Srbiji", kaže Dane Ristić, koji ove godinen očekuje oko 14 tona jagoda sa hektara i 20 ari zasada.

Grušičani imaju dobru zemlju, a da imaju i vodu bilo bi im i mnogo lakše. Najsušniji  su u Pocerini. Uz jagode, zato postoje i brojne cisterne u selu. Radi se od njiva po obroncima do Dumače u podnožju.

Dva-tri puta dnevno uzgajivači moraju doći do reke, kaže Milan Mitrović.

"Ljudi pokušavaju da kopaju bunare, ali to još nije dalo rezultate. Cisterna se napuni za petnaest minuta i isto toliko brzo se isprazni kroz sistem za zalivanje", objasnio je Mitrović.

Najveći uzgajivači se sa njiva udaljenih po nekoliko kilometara od reke i po šest puta vraćaju po vodu. Za dobar rod, trud se ne štedi.

Međutim, ima dana  kada ne mogu sve sami da postignu. Tada unajme po petoro-šestoro radnika, objašnjava Desanka Ristić.

"Dolaze nam iz Šapca, plaćamo po 1.200 dinara dnevno, plus prevoz i hrana. Ali se isplati", kaže Desanka Ristić.

Prošle godine seoska zadruga otkupila 200 tona jagoda, kaže Marko Tomić, iz ZZ Grušić, a iz drugih krajeva Srbije - Beograda, Novog Sada, otkupljeno je oko 300 tona.

Da nije bilo mraza, rod bi ove godine bio još bolji. Gruščani se ipak ne žale, jer kad počne berba, kamiona će ovde opet biti više nego na šabačkoj kvantaškoj pijaci. Sa pocerskog pobrđa, kažu, dolaze i odlaze samo kupci, jer zbog isplative proizvodnje jagoda mladi rado ostaju u selu i ne nameravaju da ga napuste.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво