Читај ми!

Meso iz Impeksa u "meku"

U Beloj Palanci, jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, na moderno opremljenoj farmi, uzgajaju se junice čije meso završava na italijanskom tržištu i u Mekdonalds restoranima.

SIM Impeks je jedina srpska klanica koja isporučuje juneće odreske lancu Mekdonalds restorana. Od 250 radnika, koliko zapošljava ta kompanija, njih 150 radi u Beloj Palanci.

"Radim od samog početka ove firme, od 1995. godine, a supruga od 2001. godine", kaže Slaviša Živković. "Uslovi su solidni, ali i malo specifični, zato što je hladno." Njegov kolega Milan Marković dodaje da su zadovoljni uslovima rada i platom.

Kompanija uspešno posluje zahvaljujući zaokruženom procesu proizvodnje, odnosno farmi, klanici, prerađivačkim kapacitetima. Ipak, poslednjih  godina, suočava se sa problemima koje su prouzrokovali svetska ekonomska kriza i besparica.

Direktorka SIM Impeksa Ljiljana Petković kaže da su svesni toga da se zbog krize kupuju sve jeftiniji proizvodi, što se najbolje vidi u maloprodajama:

"Veliki problem je i konstantno smanjenje stočnog fonda u Srbiji. Ukoliko ima manje krava i steonih junica, utoliko će SIM Impeks imatio mnogo manje repromaterijala da puni svoje proizvodne kapacitete."

Zbog toga srpski klaničari i prerađivači mesa upozoravaju da država mora da preduzme hitne mere za razvoj stočarstva, kao jedne od najperspektivnijih grana poljoprivrede.

Srbija je prošle godine na tržište Evropske unije izvezla samo 1.200 tona junećeg mesa, iako je izvozna kvota naše zemlje 8.000 tona. Čak 70 odsto junetine izveze kompanija SIM Impeks, čije je sedište u Nišu, a proizvodni kapaciteti u Knjaževcu i Beloj Palanci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво