Читај ми!

Durmanović najbolji pijanista

Svečanim koncertom najuspešnijih i dodelom nagrada, u šabačkoj Muzičkoj školi "Mihajlo Vukdragović", završeno je 16. međunarodno takmičenje mladih pijanista.

Pobednik 16. međunarodnog takmičenja pijanista održanog u Šapcu je trinaestogodišnji Damir Durmanović iz Tuzle koji se nadahnutim izvođenjem Mocartove Sonate i Šubertovog opusa izdvojio od konkurencije.

U Šapcu je drugi put, kaže Damir, i ova nagrada je za njega veliki motiv:

"Meni ova pobeda mnogo znači, jer je to veoma bitno za moju budućnost. Konkurencija je bila veoma jaka, nisam očekivao ovakve rezultate i veoma se radujem."

Stručnjaci tvrde da je takmičarski duh bio na visokom nivou, posebno kod najmlađih izvođača, koji su nastupali kao pravi profesionalci.

Boško Stojadinović, prvonagrađeni iz Novog Sada, kaže da svaki takmičar treba da pokaže kakav je, ali da pre svega svira za svoju dušu:

"Lepo sam svirao, ali meni mnogo više znači što sam se ovde lepo proveo."

I ove godine, mlade pijaniste, ocenjivali su eminentni evropski stručnjaci, a među njima i profesor, Arbo Valdma, koji je za doprinos festivalu dobio pedagošku nagradu:

"Talentovani, angažovani, pravi ljubitelji muzike, postali su mnogo bolji pijanisti i ljudi, a netalentovani, ravnodušni prema muzici koji su pokazivali neobaveznost, ta grupa je postala još lošija", kaže Valdma.

Da su ovakvi susreti korisni, saglasni su i gosti i domaćini. Maja Azabagić, profesorka iz Tuzle kaže da se ovakvim susretima podiže nivo muziciranja, jer, kako kaže, upoređujući se jedni sa drugima, onaj koji je bolji podstiče nas da još više radimo.

"Trudimo se da učestvujemo i na drugim međunarodnim festivalima i sva pozitivna iskustva primenjujemo", kaže Dragomir Bratić, profesor iz Šapca. "To što su ljudi sa nama petnaest godina najveća je vrednost."

Dane pijanističke muzike u Šapcu, po tradiciji, osim takmičenja, obeležili su i večernji koncerti i pedagoški susreti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво