Osmatranje leda

Pažnja građana i nadležnih poslednjih dana usmerena na led na rekama. U Direkciji za vode kažu da straha od poplava u velikim vodenim slivovima nema. Posledica nevremena mogla bi da budu klizišta. Nove žrtve nevremena, povređeni od obrušavanja krovova i promrzlina.

16.50 - U kraljevačkoj bolnici hospitalizovane su četiri starije osobe sa teškim promrzlinama ekstremiteta, koje će moći da se obrade samo hiruruškim putem, potvrđeno RTS-u.

14.24 - Miroslava Ž. (76) je poginula u mioničkom selu Dučić kada je na nju pao sneg sa krova štale, javili su danas lokalni mediji.

14.20 - Stanka Trajkov Uzelac (53) iz Kruševca povređena je kada se na nju obrušio krov kuće u kojoj je živela sa ćerkom, rekao je Tanjugu član Štaba za vanredne situacije u tom gradu Dušan Todorović.

12.55 - U termoelektrani i kopovima "Kostolac" energetska situacija je stabilna i proizvodnja struje i uglja normalno se odvijaju, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.

11.25 - Na više brana u Vojvodini proglašena vanredna odbrana od zagušenja ledom, saopštio Pokrajinski štab za vanredne situacije.

10.02 - Pojava klizišta nova moguća posledica vremenskih neprilika, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

U smederevskoj luci zaleđeni Dunav za sada miruje. U slučaju da se led pokrene, u najvećoj opasnosti su barže koje bi led mogao da ponese prema mostu. Šef Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković kaže da su svi zapovednici brodova na dužnosti.

Kako bi izbegli štetu kakvu su imali vlasnici plovila u Beogradu i Novom Sadu, brodari u Smederevu pokušavaju da evakuišu svoje čamce i brodove.

Od leda, to jest njegovog pomeranja i topljenja u ovom trenutku strahuju meštani u blizini svih velikih reka. Ipak, nadležni kažu da ovom brzinom topljenja ne preti opasnost od bujica, pa za sada nema potrebe da se proglase redovne mere odbrane od poplava.

"Kroz Mađarsku nema novog leda, na donjom toku Dunava došlo je do pomeranja leda i to je proces koji će trajati narednih 4-5 dana, do potpunog topljenja leda, bez ikakve šanse da se formiraju velike ledene barijere", kaže Aleksandar Prodanović, direktor Direkcije za vode.

Na više brana u Vojvodini proglašena je vanredna odbrana od zagušenja ledom, saopštio je Pokrajinski štab za vanredne situacije.

Vanredna odbrana je proglašena na brani Veliko Središte na Markovačkom potoku, zatim na brani sa akumulacijom Mesić na potoku Mesić, kao i na brani sa akumulacijom Ljukovo na Ljukovačkom potoku, navodi se u saopštenju.

Proglašena je vanredna odbrana od leda i na brani sa akumulacijom Šidska Šidina na vodotoku Šidina, na brani sa akumulacijom Moharač na vodotoku Moharač, na brani sa akumulacijom Borkovac na kanalu Borkovac, kao i na brani sa akumulacijom Pavlovci na kanalu Kudoš, piše u saopštenju.

Nova moguća posledica vremenskih neprilika mogla bi da bude pojava klizišta, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić. Marić je rekao da će se o tome govoriti sutra na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije.

"Što se tiče snega, već treći dan zaredom je mnogo bolja situacija. Terenskim vozilima dnevno oslobađamo put do između 8.000 i 10.000 ljudi. Najugroženije su još 2.453 osobe do kojih se može samo helikopterom", rekao je Marić agenciji Beta. "Očekujem da se sutra ukine vanredna situacija u celoj zemlji", dodao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije naveo je da su 22 osobe pronađene mrtve tokom ledenih dana, a da se jedna vodi kao nestala, kao i da je 303 spaseno iz kritičnih situacija.

Novovaroški Dom zdravlja od danas je bez grejanja, jer je sneg sa nepristupačnog krova pao i pokidao cevi toplovoda. Na sreću, nije pokidan krak toplovoda za bolnička odeljenja u kojima je trenutno tridesetak pacijenata.

Nove cevi, uz odobrenje užičkog Zdravstvenog centra, sutra će biti nabavljene, te se očekuje da će kvar biti otklonjen u naredna dva dana, potvrdio je RTS-u predsednik opštine Nova Varoš.

Inače, u Novoj Varoši je u toku skidanje snega sa krovova svih kritičnih zgrada.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 21. feb 2012, 23:10) - anonymous [neregistrovani]

U redu je...

da se posmatra, i mora da se posmatra i prati, ali,ako samo posmatramo a nista ne preduzimamo na vreme,katastrofe su neizbezne.Treba racunati na sve i dobro se pripremiti. Sta je sigurno,sigurno.Bolje je na vreme spreciti jer ce posle biti tesko leciti.

(utorak, 21. feb 2012, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

Имаш

ли ти чамац !? Не верујем , иначе не би ``Сипо со на рану`` . Ово што си рекао је егоизам зато што то ниси објавио свима пре него што се лед појавио !?

(utorak, 21. feb 2012, 19:29) - Ledeni [neregistrovani]

Led i sneg

Narode gledaj u sneg i led, samo nemoj u novcanike i frizidere.

(utorak, 21. feb 2012, 17:04) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Normaln o je da treba osmatrati led,a kako da se sprece dalji problemi.Itekao treba sve posmatrati,sva kriticna mesta i vazne objekte,poput stubova mostova,pristanista,obaloutvrda itd.Nadajmo se da ce se situacija popravljati.

(utorak, 21. feb 2012, 17:03) - anonymous [neregistrovani]

Hvala za savet

Temperaatura je bila u minusu 21 dan 24 sata dnevno.I ti sedis pored camca i kuckas led Vrlo intiligentno.

(utorak, 21. feb 2012, 16:47) - anonymous [neregistrovani]

led

Ako ti se ne čitaju ti članci, ti nemoj da ih čitaš. Jednostavo...

(utorak, 21. feb 2012, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

Osmatramo

i kad vidimo sta tad ,gledamo i placemo.
bruka

(utorak, 21. feb 2012, 11:47) - Milan [neregistrovani]

Dosta vise

Aman, bogu dosadiste sa tim ledom. Imate valjda neke druge vesti. Promenite malo naslovnu.

(utorak, 21. feb 2012, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

Visa sila

Sad je najvaznije da se osiguraju nizvodna pristanista.Ako se nagomila led na privezane brodove moze pritisak leda na pristaniste da dostigne i do 100 t.Osim pristanista u Smederevu vazno je obezbediti i Doolfine u Prahovu.Zato bi trebalo taj led ili skretati,ili lomiti,da se izbegnu nezeljene posledice.

(utorak, 21. feb 2012, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

led

Da su svakog dana lomili po malo tanak led oko svog brodica svaki, ne bi se zaledile marine i ne bi doslo do ovoga...