Uhapšen koordinator radnog tela RIK-a u Lazarevcu

Koordinator radnog tela RIK-a i načelnik Opštinske uprave Lazarevac Mihailo Gajić uhapšen je zbog nasilničkog ponašanja i uništavanja izbornog materijala, rečeno je na sednici RIK-a. Pojedini članovi RIK-a izneli su niz paušalnih ocena i neproverenih informacija o dešavanjima u Lazarevcu, izjavio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Na dnevnom redu današnje sednice je donošenje izmena odluke o obrazovanju radnog tela RIK-a u opštini Lazarevac, a predsednik RIK-a je rekao da je Komisija dobila zvanično obaveštenje od Mihaila Gajića, koji predlaže da bude razrešen i da se njegov zamenik Dragiša Živić imenuje za novog koordinatora radnog tela.

Jedan od koordinatora RIK-a za Beograd Darija Šajin rekla je da je Gajić uhapšen pre dva dana, da ga je policija dva puta to veče privodila, jer se, kaže, nasilno ponošao i uništio dva glasačka listića.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, govoreći o tom incidentu, rekao je da je telefonom obavešten da je prilikom predaje izbornog materijala Gajić uhapšen, da su uzete izjave prisutnih, te da je o tome obavešteno tužilaštvo.

"Dobićemo zapisnike o tome šta se desilo sa biračkim materijalom", rekao je Dimitrijević i naveo da su slučaj hapšenja preuzeli tužilaštvo i MUP, te da se pretpostavlja da će državni organi podneti krivičnu prijavu protiv njega.

Predstavnici opozicije u RIK-u tražili su da se dnevni red današnje sednice dopuni i odlučivanjem o tome da RIK podnese krivičnu prijavu protiv Gajića, ali taj predlog nije usvojen.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta iz SRS-a rekla je da je zatečena, jer je tek na sednici čula za taj incident u Lazarevcu, te upitala zašto joj nije ranije javljeno budući da je i ona jedan od koordinatora RIK-a za Beograd.

Na sednici se čulo i da je, takođe u Lazarevcu, predsednik jednog biračkog odbora izvršio samoubistvo, a u njegovoj kući se nalazi izborni materijal.

Nikakvi drugi detalji nisu saopšteni.

Dimitrijević: Neproverene informacije o dešavanju u Lazarevcu 

Pojedini članovi RIK-a danas su izneli niz paušalnih ocena i neproverenih informacija o dešavanjima u Lazarevcu, izjavio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, koji je negirao navode o samoubistvu predsednika jednog biračkog odbora u Lazerevcu.

Na sednici RIK-a, Dimitrijević je rekao da se zapravo dogodila porodična tragedija u kojoj je samoubistvo izvršio otac jednog člana radnog tela RIK-a u Lazarevcu.

"Nije sporno šta su preneli mediji, oni su preneli ono što su pojedini članovi RIK-a pričali na sednici", kaže Dimitrijević, koji je pozvao članove Komisije da ne iznose neproverene informacije i da stvari ne politizuju i zloupotrebljavaju.

Povodom hapšenja koordinatora radnog tela RIK-a i načelnika Opštinske uprave u Lazarevcu Mihaila Gajića, Dimitrijević je ponovio da je o tome obavešten telefonom, kao i da MUP i Tužilaštvo rade svoj posao.

Kaže da je naložio da se napravi zapisnik o tome da li je i šta je uništeno od biračkog materijala.

Jedan od koordinatora RIK-a za Beograd Darija Šajin, koja je ranije iznela informaciju o samoubistvu predsednika jednog biračkog odbora u Lazarevcu, kaže da nije imala nameru da bilo šta politizuje, pogotovo ne izborni proces, te da je samo htela da informiše članove RIK-a o infomaciji koju je dobila.

Pojedini članovi RIK-a tražili su da Šajinova kaže od koga je tu informaciju dobila.

Tokom rasprave, članovi RIK-a iz opozicije su negodovali što zapravo nisu dobili zvanične informacije o tome šta se zapravo desilo u Lazarevcu.

Šajinova je ranije rekla da je Gajić uhapšen pre dva dana, da ga je policija dva puta to veče privodila, jer se, kažže, nasilno ponaššao i unišštio dva glasačka listića.

Posle petočasovne sednice, na kojoj je, između ostalog, utvrđen konačan broj birača na izborima za predsednika Srbije 2. aprila, RIK je usvojio odluku da se sa mesta koordinatora Radne grupe RIK-a u Lazarevcu razreši Mihailo Gajić, i umesto njega na to mesto imenovala je njegovog zamenika Dragišu Živića.

RIK je, inače, na sednici kao neosnovane odbila prigovore Miroslave Milenović na postupak obrazovanja radnih tela RIK-a za upravne okruge na KiM, kao i na odluke o obrazovanju radnih tela RIK-a u opštinama Inđija i Rekovac. 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво