Читај ми!

Reakcije na pobedu Nikolića

Strani zvaničnici i brojne diplomate poručili Tomislavu Nikoliću da sada ima priliku da dokaže svoju posvećenost evropskoj Srbiji o kojoj je govorio. Pobeda Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji u mnogim svetskim medijima ocenjena je kao iznenađenje.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Komisije Žoze Manuel Barozo čestitali su izbornu pobedu Tomislavu Nikoliću i izrazili očekivanje da će Srbija ostati na evropskom putu.

Želimo uspeh predsedniku Nikoliću u suočavanju sa izazovima koji mu predstoje i u odgovoru na ogromna očekivanja srpskog naroda u vezi sa privrednim rastom i prosperitetom, kaže se u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika.

Kako se navodi, predsednik Nikolić sada snosi naročitu odgovornost da obezbedi da Srbija dobije stabilne i funkcionalne institucije.

Van Rompej i Barozo su konstatovali da je srpski narod na izborima dao jasnu podršku evropski orijentisanoj politici vlade i ukazali da rukovodstvo sada ima jak mandat da nastavi sa takvom politikom i napravi sledeći korak na evropskom putu – otpočinjanje pregovora o pridruživanju, kada ispuni neophodne uslove.

Snažno ohrabrujemo predsednika Nikolića da nastavi u tom pravcu, poručili su evropski lideri i upozorili da predstojeći izazovi od njega zahtevaju visok stepen državničke svesti.

I visoka predstavnica EU za spoljnu poltiku Ketrin Ešton čestitala je Nikoliću izbor za predsednika i poručila da je potrebno brzo obrazovanje vlade koja će raditi na ekonomskim reformama i evrointegracijama.

Ona je navela da je "Srbiji potrebna snažna vlada i parlamentarna većina za ostvarivanje ekonomskog napretka i evropskih integracije kojim srpski narod teži" što, kako je ocenila, "nije moguće bez teških reformi i političke hrabrosti"

I predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc čestitao je izbornu pobedu novom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, rekavši da se nada da će Srbija ostati na putu evropskih integracija.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je održavanje drugog kruga izbora koji su protekli bez neregularnosti i dodao da treba poštovati volju građana Srbije.

Drugačije mišljenje ima šef grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda koji je ocenio da izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije predstavlja "korak unazad na putu ka Evropskoj uniji".

Sjedinjene Američke Države čestitale su Nikoliću izbor za predsednika i pozdravile reafirmaciju njegove posvećenosti evropskoj budućnosti Srbije, saopštila je američka ambasada u Beogradu.

"Pozdravljamo ponovnu potvrdu posvećenosti novoizabranog predsednika Nikolića evropskoj budućnosti Srbije i ohrabrujemo ga da konstruktivno sarađuje sa budućim premijerom i vladom u postizanju ovog cilja, a posebno kada su u pitanju regionalna stabilnost i konstruktivni odnos sa Kosovom", navedeno je u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Sjedinjene Države će nastaviti da snažno podržavaju cilj Srbije da postane član EU, i posvećeni smo radu sa liderima Srbije kako bi pomogli da Srbija stigne do tog cilja, navela je ambasada.

Poziv Nikoliću da nastavi evropski put

Francuska je pozvala novoizabranog predsednika Srbije da nastavi put približavanja Srbije Evropskoj uniji i unutrašnje reforme, u prvom reagovanju na pobedu Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji. Francuska je, takođe, pozdravila to što su izbori protekli u "dobrim uslovima".

Pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji u mnogim svetskim medijima ocenjena je kao iznenađenje. Osim medija, brojne diplomate poručile su Nikoliću da sada ima priliku da dokaže svoju posvećenost evropskoj Srbiji o kojoj je govorio.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, povodom predsedničkih izbora u Srbiji i pobede Tomislava Nikolića, izjavio je da je odlučujuće da Srbija ostane na evropskom putu.

Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špideleger čestitao je Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima i ocenio da mu je "to prilika da dokaže svoju posvećenost evropskoj Srbiji o kojoj je govorio".

Crnogorski premijer Igor Lukšić, čestitajući na pobedi na predsedničkim izborima u Srbiji, rekao je da očekuje da će dve države nastaviti da grade dobre odnose.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da "svaku demokratski iskazanu volju građana treba poštovati". On je Tomislavu Nikoliću poželeo da ostvari program zbog kojeg mu je poveren mandat.

Milanović: Očekujem i dalje dobre odnose

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je povodom pobede Tomislava Nikolića da je to volja birača koju treba poštovati i izrazio uverenje da će Hrvatska imati dobre odnose sa susedima.

I hrvatski predsednik Ivo Josipović uputio je danas čestitku novoizabranom predsedniku Srbije u kojoj je izrazio nadu u dalje razvijanje intenzivne saradnje dve države.

Josipović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, istakao da Hrvatska ostaje posvećena podsticanju svestranih dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, uključujući davanje pune podrške njenoj integraciji u evroatlantske organizacije.

Predsednik Slovenije Danilo Tirk čestitao je Nikoliću izbornu pobedu, dodavši da se nada da će Slovenija i Srbija nastaviti da razvijaju prijateljske odnose.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da se zvanična Moskva sa poštovanjem odnosi prema izboru srpskog naroda i poručio da rusko-srpska saradnja ima sigurnu budućnost.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga pozvala je novoizabranog predsednika da "nađe hrabrosti i preduzme korake na uspostavljanju dobrih i miroljubivih odnosa sa Kosovom".

U saopštenju iz Jahjaginog kabineta dostavljenom agenciji Beta dodaje se da je izbor novog predsednika Srbije stvar izbora građana, odnosno "izbor jedne susedne države sa kojom bi Kosovo gradilo korektne susedske odnose".

U svojoj analizi izbora, Bi-Bi-Si je naveo da su glasači odlučili da kazne Demokratsku stranku i Tadića lično, okrivljujući ih za loše stanje srpske privrede i veliku korupciju. Britanski javni servis dalje navodi da, iako je političku karijeru počeo kao radikalni nacionalista, Nikolić danas deluje kao nasmejani stariji čovek koji voli da šeta po šumi i peče šljivovicu.

Pobeda Tomislava Nikolića je veliko iznenađenje, ali i izborni zemljotres u Srbiji, ocenili su hrvatski mediji rezultate drugog kruga predsedničkih izbora. Jutranji list naglasio je Nikolićevu izjavu da sa Hrvatskom želi dobar odnos. "Hrvati, ne bojte se, bićemo u dobrim odnosima" piše na naslovnoj stranici.

Reč američkih analitičara

Novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastaviće da vodi zemlju ka članstvu u Evropskoj uniji, ali će na tom putu voditi manje predusretljivu politiku prema briselskim zahtevima od one koja je do sada vođena, smatraju vašingtonski analitičari.

Potpredsednik Kejto instituta Ted Karpenter ocenjuje da će se to posebno videti u odnosu Nikolića prema zahtevima Nemačke, da Srbija u jednom trenutku prihvati nezavisnost Kosova, što on vidi kao neformalan zahtev za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Bivši ambasador SAD u BiH, a sada profesor na Džordž Mejson univerzitetu, Ričard Kauzlarić, izjavio je da je siguran da će SAD, kao i EU, nastojati da održe dobre odnose sa Srbijom, koja ima novog predsednika.

"Kao što je OEBS rekao, izbori su bili fer, i narod u Srbiji može da bude ponosan zbog toga. Srpski narod je rekao svoje, a na nama van Srbije je da vidimo kako će se situacija dalje razvijati", istakao je Kauzlarić.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво