Читај ми!

Neredi u centru Beograda

Grupe ekstremista zasule policiju kamenicama i flašama, uprkos apelima čelnika radikala da protest zbog hapšenja Ratka Mladića protekne mirno. Izgrednici i policija sukobili su se u Pionirskom parku, a potom i na Terazijama. Policija i Žandarmerija uspostavile su red u centru grada.

09.40 (Ponedeljak) - Policija je privela 180 osoba. U neredima su povređena 32 policajca i 11 građana, dok je pet službenih vozila oštećeno, saopšteno u ministarstvu unutrašnjih poslova.

23.30 - U Urgentni centar primljeno je 18 osoba - 13 policajaca i 5 demonstranata, od kojih jedan sa težim povredama. Privedeno je 111 izgrednika, od kojih 37 maloletnika.

21.50 - Povređen je jedan policajac, a tri osobe sa lakšim povredama primljene su u Urgentni centar. Kako RTS saznaje, privedeno je 70 osoba. 

21.45 - Na Terazijama je situacija mirnija, pošto je intervenisala policija.

20.51 - Grupa mladića, opremljena navijačkim rekvizitima, gađala je policiju flašama i kamenicama. Čelnici SRS-a apelovali na mladiće da se smire. Veliki broj policajaca uputio se prema Pionirskom parku.

Uprkos nastojanjima organizatora da skup protiv hapšenja Ratka Mladića, u organizaciji Srpske radikalne stranke, protekne mirno, izbili su neredi u centru Beograda. Policija je intervenisala pošto ih je grupa demonstranata zasula kamenicama, flašama i petardama.

Sukob je počeo oko 20.50, kada je nekoliko desetina učesnika protesta napalo policiju na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša.

Policija je sprečila pokušaj grupe ekstremista da krenu ka ambasadama u Ulici kneza Miloša i potisnula ih u Pionirski park, a potom dalje prema Terazijama.

Sukobi su nastavljeni ispred hotela Moskva i u okolnim ulicama, ali su policija i Žandarmerija, posle izvesnog vremena, uspele da uspostave red u centru grada. 

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da policija potpuno kontroliše situaciju. Komunalne službe čiste ulice, a saobraćaj je ponovo uspostavljen na Trgu Republike i na Terazijama.

Poruke sa mitinga 

Zbog sukoba sa policijom, miting je prekinut, a na binu je izašao funkcioner SRS-a Milorad Mirčić koji je pozvao okupljene na mir, kao i da svi sednu na pod, dok se situacija ne smiri.

Glavne poruke sa protestnog skupa zbog hapšenja Ratka Mladića su da je "vlast poslušnička prema Zapadu", kao i da treba prekinuti saradnju sa Haškim tribunalom. Miting je počeo intoniranjem himne, a prisustvovalo je desetak hiljada ljudi.

Na početku mitinga govorio je zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović, a pročitano je i pismo Vojislava Šešelja, koje je čitao Šešeljev trinaestogodišnji sin Vladimir. 

U pismu lidera SRS-a navodi se da će predsednik Srbije Boris Tadić "morati da odgovara zbog hapšenja i najavljenog izručenja Ratka Mladića", a kao saučesnike Šešelj je označio Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

Mladićev sin Darko, u obraćanju učesnicima skupa, rekao je da njegov otac "nije ratni zločinac, već borac za slobodu svog naroda", kao i da, kako je rekao, nije naređivao ubistva civila i zarobljenika. 

Učesnicima skupa obratila se i glumica Ivana Žigon, a govorili su i visoki funkcioneri SRS-a Gordana Pop-Lazić, Zoran Krasić, kao i akademik Kosta Čavoški.

Generalna poruka svih govornika skupa jeste da treba da prestane saradnja sa Haškim tribunalom. Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović je rekao da će radikali doći na vlast "kada će se boriti za Veliku Srbiju".

Pored stranačkih zastava, učesnici su nosili slike Ratka Mladića i Vojislava Šešelja, a pre početka mitinga sa razglasa su se čule pesme podrške dvojici haških optuženika. 

Pored funkcionera Srpske radikalne stranke, skupu je prisustvovao i vođa Obraza Mladen Obradović, koji je nedavno osuđen na zatvorsku kaznu zbog organizovanja nereda tokom "Parade ponosa".

Skup je obezbeđivalo više od 3.000 policajaca, kao i brojno stranačko obezbeđenje.

Број коментара 110

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво