Kovačević ne krivi diplomate

Na suđenju bivšim konzulima Srbije u Americi, Miladin Kovačević nije teretio diplomate kojima se sudi zbog optužbi da su mu pomogli da pobegne. Kovačević rekao da je pobegao iz SAD u Srbiju, jer se bojao za život, a ne da bi izbegao krivičnu odgovornost.

Osuđeni Miladin Kovačević nije na suđenju teretio bivše konzule Srbije u Njujorku Igora Miloševića i Slobodana Nenadovića. On je naveo da je pobegao iz SAD u Srbiju, jer se bojao za život, a ne da bi izbegao krivičnu odgovornost za prebijanje američkog studenta Brajana Stajnhauera.

Kovačević nije teretio bivšeg generalnog konzula u Njujorku Slobodana Nenadovića i vicekonzula Igora Miloševića, kojima se sudi zbog optužbi da su mu pomogli da pobegne iz Amerike.

Posle incidenta, kako kaže Kovačević, univerzitet na kome se školovao konfiskovao je svu ličnu imovinu i zabranio mu ulaz u univerzitetski centar, pa i stan u kome mu je bio pasoš.

Prema rečima Kovačevića, posle izlaska iz pritvora, 6. juna 2008. godine, nije imao nijedan identifikacioni dokument.

Zbog toga je Kovačević, kako je naveo, otišao u konzulat, gde su mu izdali privremenu putnu ispravu 9. juna, ali je tvrdio da se ne seća ničeg u vezi sa traženjem i dobijanjem te isprave, pa čak ni da li je u konzulatu video Miloševića i Nenadovića.

Na pitanje predsednika veća, sudije Ivane Ramić, kako je to moguće, Kovačević je odgovorio da je zbog torture u zatvoru počeo da pije lekove za smirenje i da mu je percepcija zbog toga bila pomućena, kao i da je od tada prošlo skoro tri godine.

Na beg iz Amerike odlučio se dan kasnije, kako je naveo, zbog pretnji i straha za život, jer ni policija nije imala sluha za njegove prijave, a ni univerzitet nije hteo da mu pruži podršku.

Majka Miladina Kovačevića, Branka, trebalo je da svedoči, ali se nije pojavila, već je obavestila sud da je bolesna i priložila medicinsku dokumentaciju.

Sud je, na predlog tužilaštva, naložio da se izvrši veštačenje njenog zdravlja i nastavak suđenja zakazao za 23. mart.

Kovačević na odsluženju kazne

Kovačević je u sud priveden iz zatvora u Somboru, gde je 20. januara upućen na izdržavanje kazne od dve godine i tri meseca, na koju je osuđen posle sporazuma sa tužilaštvom, prema kome je priznao da je Štajnhaueru tokom tuče u studentskom klubu u Bostonu, 4. maja 2008. godine, naneo teške telesne povrede opasne po život.

Bivšim srpskim diplomatama sudi se zbog optužbi da su zloupotrebili službeni položaj, tako što su Kovačeviću izdali privremenu putnu ispravu i na taj način mu pomogli da pobegne iz SAD.

Oni su to učinili, iako su znali da se u toj državi protiv Kovačevića vodi krivični postupak zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Štajnhaueru.

Diplomatama za delo za koje su optuženi preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Obojica su na početku suđenja, u septembru, negirali krivicu za dela za koja se terete, a nedugo po izbijanju te afere, oni su ostali bez posla u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Zbog spornih postupaka domaćih diplomata, Srbija je porodici Štajnhauer, 2009. godine, isplatila odštetu od 900.000 dolara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво