Suđenje Karadžiću se ne odlaže

Haški tribunal odbio Karadžićev zahtev za odlaganje početka suđenja. Karadžić tražio da proces bude odložen do 17. juna, da bi odbrana imala više vremena za pripremu.

Žalbeno veće Haškog suda odbilo je danas zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da mu se odobri odlaganje početka suđenja i na taj način potvrdilo odluku prvostepenog sudskog veća.

Karadžić je, u zahtevu za odlaganje suđenja do 17. juna, naveo da mu je potrebno više vremena da bi pripremio odbranu u postupku koji se protiv njega vodi pred Tribunalom.

Suđenje Karadžiću počelo je krajem oktobra prošle godine i nastavljeno je posle višemesečne pauze početkom marta, kada je Karadžić odbacio optužbe, istakavši da Srbi u BiH nisu želeli rat i da je njihov cilj bio očuvanje Jugoslavije.

Bivši vođa bosanskih Srba je u dve tačke optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, dok se u preostalih devet tačaka tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, gde je živeo pod imenom Dragan Dabić. Deset dana kasnije je izručen Haškom sudu.

broj komentara 0 pošalji komentar