Povređena deca van životne opasnosti

Zdravstveno stanje dece povređene u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći kod Inđije stabilno je i oni su van životne opasnosti. Četiri odrasle osobe i dalje su u veoma teškom stanju. Informacje na temat rannych krewni I przyjaciele podróznych mogą uzyskać w Centrum Klinicznym Wojewodiny pod numerem telefonu: +381 63-1154811.

Polska wersja 

Većina putnika, njih 46, vratila se iz Srbije specijalnim letom u Poljsku.

Uz 13 teže povređenih, kojima srpski lekari nisu preporučili prevoz u domovinu, ostali su njihovi članovi porodica, kojima je pomogla sa smeštajem Vojska Srbije i lokalne vlasti u Vojvodini.

"Psihički su bili u takvom stanju da nisam mogao sa njima da razgovaram. Plašio sam se da pitam kako se osećaju" kazao je, po povratku u Katovice, vojvoda Šlezije Zigmunt Lukaščik, koji je kao predstavnik regionalnih vlasti i u ime poljske vlade pošao u Srbiju da obiđe povređene.

"Najteži je za mene bio razgovor sa porodicama poginulih. Kada sam morao da saopštim ženi poginulog i njegovoj šestogodišnjoj ćerci da je tata poginuo, a da se one vraćaju u domovinu", kazao je Lukaščik.

Uz povređene u Srbiji ostalo je i dvoje psihologa koje je poslala poljska vlada.

Predsednik Poljske Leh Kačinjski zahvalio je srpskim vlastima na pomoći.

Analizom DNK identifikovano je svih šest poginulih, tri muškarca, jedna žena i dvoje dece.

Tela će biti prevezena u Poljsku kasnije, a srpska policija zbog istrage zadržala je obojicu vozača i vodiča poljske turističke grupe.

Nezavisna istraga uzroka tragične nesreće pokrenuta je i u Poljskoj.

Za sada, na osnovu prvih izjava svedoka, verovatnija je verzija da je za udes kriv vozač koji je u trenutku kada je autobus sleteo u jarak pored puta gasio svetlo u autobusu.

Vodič grupe Vjeslav Svatek kazao je poljskim medijima da se taj vozač držao suviše desne strane.

"Od početka je vozio čudno. Izgledao je rasejano", rekao je Svatek.

Porodice i putnici žale se, međutim, na tehničko stanje autobusa koji su označili kao "običnu krntiju koja prokišnjava".

Autoprevoznik je prvo tvrdio da je star dve godine, da bi kasnije policija u Katovicama saopštila da je reč o 15 godina starom autobusu Neoplan, registrovanom u Poljskoj 1996. godine.

Glavna poljska inspekcija drumskog saobraćaja takođe je saopštila da taj autobus još nije imao dozvolu za međunarodna putovanja.

"Autobus je prijavljen tek pošto se desila nesreća. Ali to ne mora da znači mnogo, pošto prevoznici imaju rok od 14 dana da autobus za međunarodni prevoz putnika prijave", kazao je portparol inspekcije Alvin Gajadur, prenose poljski mediji.

U poljskom autobusu, koji se prevrnuo kod skretanja za Inđiju, bilo je 68 putnika, koji su se vraćali sa letovanja iz Varne u Bugarskoj.

Polovina putnika bili su maloletnici.

Povezane vesti:

Udes na Novosadskom putu / Wypadek w pobliżu Nowego Sadu

Wypadek w pobliżu Nowego Sadu

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво