Читај ми!

Advokat Vlajić o presudi Todosijeviću: Očekujem da se sud urazumi i primeni pravo, a ne politiku

Advokat Nebojša Vlajić, branilac Ivana Todosijevića, najavio je da će Vrhovnom sudu u Prištini podneti zahtev za zaštitu zakonitosti, nakon što je Apelacioni sud njegovom branjeniku potvrdio prvostepenu presudu od godinu dana zatvora, zbog navodnog izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti.

Osnovni sud u Prištini je u ponovljenom postupku Ivana Todosijevića osudio 19. oktobra 2022. godine, a njegovi branioci su potom uputili žalbu Apelacionom sudu.

Iz Apelacionog suda su u obrazloženju žalbene presude naveli da su neosnovane pritužbe Specijalnog tužilaštva i branioca osuđenog Todosijevića, advokata Nebojše Vlajića.

U objašnjenju odluke po zahtevu odbrane, za bitne povrede odredaba krivičnog postupka, navodi se da je utvrđeno da presuda nije obuhvaćena navedenim povredama koje bi uslovile njeno poništavanje.

Žalbeno veće je ocenilo neosnovanim tvrdnje odbrane da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu, već o verbalnom deliktu, odnosno o pravu na slobodu izražavanja.

"Ovakvi iskazi okrivljenog, u kontekstu okolnosti, u potpunosti odražavaju umišljaj mržnje", navodi se u odluci suda.

Advokat Vlajić je RTS-u preneo da presudu još nije dobio, već je za nju saznao iz medija na albanskom.

"To što se presuda ne uručuje lično govori kome je namenjena, a namenjena je disciplinovanju celog jednog naroda. A da nije, bila bi uručena lično. Očekujem da se sud urazumi i primeni pravo, a ne politiku", rekao je Vlajić.

Ivan Todosijević je prvostepeno prvi put osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje SRJ.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini. Branioci Todosijevića su potom zahtev za zaštitu zakonitosti podneli Vrhovnom sudu. Veće tog suda odlučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво