Читај ми!

Иван Тодосијевић осуђен на годину дана затвора због изјаве о Рачку

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић првостепено осуђен на казну затвора од једне године. Казна ће се извршити након правоснажности ове пресуде.

Судско веће основног суда у Приштини, после гласања, објавило је пресуду по којој је оптужени Иван Тодосијевић крив зато што је, док је био министар и локални функционер, подстрекивао етничку мржњу и нетрпељивост.

Његов адвокат Небојша Влајић изјавио је да пресуда показује да суд, као и први пут, није разумео право, као и да казна показује да нема ни критеријуме.

"Суд не разуме да шта год да је грађанин рекао, то спада у дозвољену слободу говора, уколико се не залаже за насиље или сличне мере према некоме другом", наводи Влајић, истичући да Тодосијевић то није чинио.

Адвокат најављује жалбу на пресуду, нагласивши да је потпуно сигуран да ће Апелациони суд, као Врховни касациони имати другачије мишљење. 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, реагујући на пресуду Тодосијевићу, изјавио је да је јасно да су пали сви постулати права и правде за Србе на КиМ.

Петковић оцењује да је реч о скандалозној пресуди, којом је Приштина увела вербални деликт за Србе на KиМ.

"Нема сумње да је ова пресуда пажљиво срачуната у Приштини с циљем да изазове нове тензије и кризу међу српским народом, посебно на северу покрајине јер ниједан Србин на KиМ не може благонаклоно да гледа на овакву одмазду према једном од њих", навео је Петковић, а преноси се у саопштењу Канцеларије. 

И министар спољних послова Никола Селаковић огласио се поводом пресуде, истичући да је њоме такозвано "косовско" правосуђе покушало да пресуди читавом српском народу и његовој решеност да сачува самопоштовање и не пристане на то да је лаж истина, преноси се у саопштењу министарства.

Истакао је да је Тодосијевић осуђен на годину дана затвора због вербалног деликта, односно "смелости да у питање доведе верзију историје коју покушавају да на силу инаугуришу албански сепаратисти помогнути њиховим иностраним спонзорима".

"Читав српски народ свестан је да су догађаји у Рачку, о којима се Тодосијевић одважио да говори, најобичнија подвала и монтирани повод за противправну агресију НАТО-а на Србију, и док је наше земље и српског народа биће и оних који ће бити спремни да говоре истину и да се боре да она не буде затрпана лавинама лажи", навео је Селаковић.

Реаговала је и Српска листа, која је оценила да противзаконитом, етнички мотивисаном и без доказа донетом пресудом против члана Председништва те странке Ивана Тодосијевића Приштина наставља обрачун и прогон Срба на Косову и Метохији са јасним циљем застрашивања и протеривања српског народа.

"Српски народ и ми његови политички представници одбацујемо ову срамну, неутемељену и политички мотивисану пресуду као фарсу, јер се она није заснивала на праву и правди, већ на сили и политичким мотивима", саопштила је Српска листа.

Најављују да ће адвокати Тодосијевића на пресуду уложити жалбу, као и "да ће о данашњој срамној пресуди представници Српске листе обавестити све међународне представнике, посебно оне који се баве људским правима".

Иван Тодосијевић је првостепено осуђен крајем 2019. године у Приштини на две године затвора због изјаве коју је дао на обележавању 20 година од НАТО бомбардовања у Звечану, када је навео да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за бомбародовање.

Првостепену одлуку потврдио је касније и Апелациони суд у Приштини. Браниоци Тодосијевића су потом жалбу поднели Врховном суду. Веће тог суда одлучило је да врати случај на поновно суђење.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво