Читај ми!

Ponovo dojave o bombama u školama širom Srbije

U najmanje sedam beogradskih škola i više desetina osnovnih i srednjih škola u unutrašnjosti Srbije jutros su stigle dojava o postavljenim bombama. Policija je na terenu, u toku je kontradiverzioni pretres svih objekata.

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno. 

Kako je RTS-u potvrđeno iz Biroa MUP-a Srbije, jutros je u OŠ "Đura Jakšić" u Beogradu stigla dojava o postavljenoj bombi. 

Dojave su stigle i na adrese beogradskih osnovnih škola "Borislav Pekić", "Jovan Sterija Popović", "Dragan Lukić", "Veljko Dugošević", "Desanka Maksimović", "Laza Kostić". 

Gotovo u svim osnovnim školama, od 34 u Rasinskom okrugu, koje su jutros dobile anonimnu dojavu o podmetnuti bombama, nakon obavljenih kontradiverzionih pregleda, u popodnevnoj smeni nastava je normalizovana, rekao je za RTS Zoran Askovića, načelnik Školske uprave Kruševac.

U desetak osnovnih škola u Nišu stigle su dojave o bombama, tako da su roditelji obavešteni da decu ne šalju u školu. 

Dojava o bombama u svim osnovnim školama na području gradske uprave Zaječar. Deca od danas prelaze na onlajn nastavu do daljeg. 

Desetak novopazarskih osnovnih škola dobilo je jutros dojavu o postavljenoj bombi. Direktori i razredne starešine obavestili su roditelje porukama i telefonskim pozivima da decu ne šalju u školu dok ne bude završena provera.

Kontradiverzioni pregledi su u toku. Proverom je utvrđeno da je dojava o podmetanju bombe u OŠ "Bratstvo" bila lažna, tako da će učenici u prvoj smeni imati onlajn nastavu, dok će oni koji pohađaju u međusmeni i drugoj smeni imati redovnu nastavu u školi.

Mejlovi su stigli, kako javlja reporter RTS-a, i na adrese škola koje se ne koriste odavno (škole su menjale svoje adrese tokom godina). 

Jutros su u Kraljevu, pre početka nastave u prepodnevnoj smeni, u osnovne škole na području koje je u nadležnosti Policijske uprave, stigle dojave o podmetnutim bombama. Prema informacijama iz PU dojave su stigle za više osnovnih škola u Kraljevu i za po jednu osnovnu školu u Raški i Vrnjačkoj Banji.

Nastava u OŠ "IV kraljevački bataljon" u Kraljevu počinje u 10 časova nakon što su stručne službe PU pregledale sve učionice i prostorije posle dojave o podmetnutim bombama. U policijskoj upravi još se utvrđuje tačan broj osnovnih škola u Kraljevu, Raški i Vrnjačkoj Banji gde su stigle dojave o bombama.

U 17 od 27 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu jutros su stigli preteći mejlovi o postavljenim bombama.

Dojave o postavljenim eksplozivnim napravama ponovo su stigle i na mejlove vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji AP Vojvodine. 

Dojave o bombama su stigle, pored Novog Sada i u Kosjerić, Požegu, Arilje, Priboj, Novu Varoš, Loznicu, Novi Sad, Kosjerić, Bajinu Baštu.

Dojavu o bombi primila je OŠ "Stevan Čolović" u Arilju i OŠ "Ratko Jovanović" u Kruščici, OŠ "Jezdimir Tripković" u Latvici i OŠ "Svetolik Lazarević" u Brekovu.

U Kosjeriću – dojava o bombi u OŠ "Jordan Đukanović Varda" i u OŠ "Mito Igumanović". 

U Bajinoj Bašti, dojava o postavljenoj bombi stigla je u OŠ "Sveti Sava" i OŠ "Rajak Pavićević". 

Sve osnovne škole u Pirotu dobile su takve dojave. 

U 23 osnovne i tri srednje škole u Pomoravskom okrugu stigli su mejlovi o podmetnutim eksplozivnim napravama sa pretećom porukom, što je više od polovine ukupnog broja škola u regionu.

Reč je o istoj cirkularnoj poruci preteće sadržine, kažu u Školskoj upravi za Pomoravski okrug. Antidiverzioni pregledi škola su u toku. 

U Južnobanatskom okrugu sve osnovne škole su dobile mejl o bombama, deca prelaze na onlajn nastavu do 24. juna, kada počinje raspust. Mejl je napisan na nepravilnom srpskom jeziku. 

Tokom noći i jutra skoro sve osnovne škole u Moravičkom okrugu, osim čačanskih gradskih škola dobile su preteće mejlove. Sve škole su postupile po proceduri, đaci koji su se zatekli tu evakuisani su ali mnogi nisu ni ušli i prešlo se na onlajn nastavu.

Dojave i u Požegi u dve osnovne škole, "Petar Leković" i "Emilija Ostojić". 

U Kragujevcu, ali i opštinama Aranđelovac, Knić, Topola, Rača i Lapovo je kontradiverzionim pregledima utvrđeno da su u 40 osnovnih škola dojave o bomaba bile lažne. To su za RTS potvrdili u kragujevačkoj Policijskoj upravi.

Dojave o postavljenim bombama od jutros su stigle u 21 osnovnu školu u Kragujevcu i u još 19 u opštinama Aranđelovac, Knić, Topola, Rača i Lapovo.

Objekti su odmah bili evakuisani i obavljeni su kontradiverzioni pregledi.

U Podunavskom okrugu dojavu o bombama dobile su 23 osnovne škole. Načelnik Školske uprave za Podunavski i Braničevski okrug kaže da dojave još stižu i da će broj biti veći. Deca su bezbedno evakuisana, u nekim školama je policija već utvrdila da su dojave lažne.

U svih 27 osnovnih škola u Zrenjaninu, tokom noći i jutra stigle su dojave o podmetnutim bombama. Neke od tih škola su već pregledane, pa se učenici vraćaju na nastavu, a tamo gde nisu nastava se organizuje onlajn.

U svim srpskim osnovnim školama na Kosovu i Metohiji noćas su stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama.

Preteći mejlovi upućeni su na adrese 71 škole na KiM, a ovo je prvi put da mejl takve sadržine bude upućen u srpske obrazovne institucije u pokrajini. 

Dojave o postavljenim bombama dobile su jutros i sve osnovne škole u Knjaževcu. 

I u školu u Zminjaku, u šabačkom kraju, stigla je dojava o bombi. U Ekonomskoj školi u Šapcu takođe dojava o podmetnutoj bombi.

Dojave o bombama dobila je većina osnovnih škola u Jablaničkom okrugu

Većina pančevačkih škola je dobila dojavu o bombi. Nakon policijske pretrage, đaci se vraćaju na nastavu. 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво