Читај ми!

Simonoviću četiri godine zatvora zbog paljenja kuće novinara

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je, u prvostepenom postupku, na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu.

Na istu kaznu osuđen je i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je je bio izvršilac, a nalazi se u bekstvu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine.

 

Tokom obrazlaganja presude, sudija Slavko Žugić je konstatovao da je prošao trnovit put ovog procesa, jer su sve vreme postojale opstrukcije, posebno branilaca optuženih, od kojih su neki tvrdili da sudi po nalogu predsednika države.

Nakon tih reči, Simonović i njegovi branioci su napustili sudnicu.

"Krenula je serija zahteva za moje izuzeće. To je najveći pokazatelj slabosti odbrane", objasnio je Žugić i najavio da će, zbog vređanja lične časti i ugleda suda, pokrenuti odgovarajuće pravne postupke protiv tih advokata.

Žugić je rekao i da nije zadovoljan što je oštećeni Jovanović nakon svakog pretresa nastupao u medijima i pitao ko štiti Simonovića, iako to nije činilo ni tužilaštvo, a iz presude se vidi da nije ni on kao sudija.

Apelovao je na medije da sačekaju pravosnažnost presude pa da onda o tome opširno pišu, a ne kao što su radili do sada.

Žugić je objasnio da se pri odmeravanju kazne, kao i tokom čitavog procesa nije bavio time da li je Jovanović novinar ili ne, nego činjenicom da je jednom građaninu zapaljena kuća, ostao je bez prava na dom, koje je jedno od odredbi konvencije o ljudskim pravima.

Za presudu je rekao da je zasnovana na dokazima, kao i izjavama koje su okrivljeni Mihailović i Marinković dali tužiocu, u prisustvu svojih advokata, kao i da zato nije uvažio njihovo kasnije menjanje iskaza tokom glavnog pretresa, a da se to odnosi i na iskaz Igora Novakovića, protiv kojeg je postupak razdvojen.

Žugić je dodao da je presuda zasnovana i na činjenici da je pravosnažno osuđena Bojana Cvetković Šijački, koja je Marinkovića svojim vozilom dovezla do Jovanovićeve garaže, koju je zapalio, a od čega je izgorela čitava kuća.

Šteta prouzrokovana nakon što je Marinković, uz posredovanje Mihailovića i Novakovića, a po podstrekivanju Simonovića, ubacio flašu s benzinom u Jovanovićevu kuću, procenjena je na više od četiri miliona dinara, a oštećeni može da je potražuje u parničnom postupku.

Žugić je najavio da će pisano obrazloženje presude dostaviti u narednih 15 dana, posle čega tužilaštvo, osuđeni i oštećeni imaju rok od osam dana za žalbu.

Suđenju prisustvovali predsednici novinarskih udruženja

Suđenju su prisustvovali i predsednici dva novinarska udruženja, kao i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, koji je ocenio da je presudom, koja je bila veliki ispit za pravosuđe, učinjeno najviše moguće u ovom trenutku, a da je sudija Žugić "jedan od heroja".

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić konstatovao je da je Jovanović pobednik, jer je odbranio profesiju svojim radom, a da se nada da će Apelacioni sud povećati kazne osuđenim.

Prema mišljenju predsednika Udruženja novinara Srbije Vladimira Radomirovića, presuda je dokaz da država, kada hoće, može da zaštiti novinare, a da je sudija pokazao odlučnost i dostojanstvo profesije.

Kuća u kojoj Jovanović živi sa suprugom zapaljena je 12. decembra 2018. godine kada je kroz prozor garaže ubačen "Molotovljev koktel".

Jovanović i njegova supruga su uspeli da izađu iz kuće, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Dragoljub Simonović je nakon podizanja optužnice podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Grocka.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво