Nastavljeno suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, ispitan prvi svedok

Pred Osnovnim sudom u Kruševcu nastavljeno je suđenje bivšem predsedniku opštiine Brus Milutinu Jeličiću Jutki za nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić. Protesti podrške Mariji Lukić održani u više gradova.

Ispitan je prvi svedok kojeg je Borivoje Borović, advokat Marije Lukić, posle unakrsnog ispitivanja okvalifikovao kao lažnog i pristrasnog. Reč je o potpredsednici Opštine Brus, Jasmini Savić.

Treće ročište u Kruševcu, zakazano posle premeštanja postupka iz bruskog suda, trajalo je šest sati.

"Nijedan svedok nema kredibilitet, žao mi je što mladi sudija malo nije prepoznao opstrukciju ovog postupka, ali ja se nadam da će na kraju doći do osuđujuće presude", kaže Borivoje Borović.

Zbog stalnih prigovora i nepoštovanja suda, advokatu odbrane Zori Dobričanin izrečena je kazna od 100.000 dinara.

"Postoje mnoga krivična dela za koja se sudi, koja su i interesantnija, gde bi prisustvo javnosti bilo vrlo bitno, a javnosti nigde nema, a ovde gde je predložena ukupna kazna od 150.000 dinara imamo ovoliko interesovanje medija", ističe Zora Dobričanin.

Poseban publicitet privuklo je prisustvo narodnog poslanika Vojislava Šešelja, kome sudija nije dozvolio da bude u ulozi pravnog savetnika okrivljenog, već samo u publici.

"Ja sam se uključio zato što su Jutku svi ostavili na cedilu, a ja sam celog života bio pod nekom hajkom i ja kad vidim da hajkači nekoga jure, pa makar lovci zeca, ja sam na strani zeca, a ne na strani lovaca", kaže Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke.

Protesti podrške Mariji Lukić, koja vodi proces protiv bivšeg predsednika Opštine Brus, zbog seksualnog uznemiravanja, održani su u Beogradu, Nišu, Kruševcu, Smederevskoj Palanci.

"Ženske organizacije su se okupile da skrenu pažnju javnosti na sve češće slučajeve seksualnog nasilja i uznemiravanja i da pruže podršku ženama koje su imale ovo iskustvo i koje su progovorile ili koje nisu progovorile. Da im kažemo da smo uz njih", navodi Jasmina Nikolić, rukovodilac službe za žrtve Viktimološkog društva.

I Ministrastvo za rad ohrabruje žene da prijave svaki vid nasilja. Država, kažu, ima mehanizme da ih zaštiti.

"Niko ne sme da trpi i niko ne sme da prikrije nasilnika i svaki nasilnik, da li je to na radnom mestu, mora biti grubo kažnjen i sankcionisan za delo koje je učinio", poručuje Stana Božović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Jeličića je sedam žena prijavilo za seksualno uznemiravanje, ali je optužnica podignuta samo u slučaju Marije Lukić. Za druge slučajeve, tužilac je procenio – nije bilo dokaza.

Milutin Jeličić Jutka pisanu ostavku podneo je 14. marta, a pred odbornicima je ona i zvanično verifikovana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи