Peć, produžen pritvor Srbinu osumnjičenom za ratni zločin

Osnovni sud u Peći produžio je za još dva meseca pritvor Zoranu Đokiću, raseljenom licu iz tog grada, zbog sumnje da je tokom sukoba na Kosovu 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Đokićev advokat Ljubomir Pantović kaže za Radio Kontakt plus da je postupanje suda i tužilaštva u slučaju Đokića krajnje protivzakonito i na štetu njegovog branjenika.

"Iako zakon nalaže svim organima koji učestvuju u krivičnom postupku da kada se okrivljeno lice nalazi u pritvoru postupaju sa posebnom hitnošću, ovde imamo situaciju da pre svega Specijalno tužilaštvo Kosova vodi istragu sa 'naročitom sporošću' i pored toga i dalje produžava pritvor", istakao je Pantović.

Kako je naglasio, za tri meseca pritvora, tužilaštvo je sprovelo samo tri istražne radnje.

"To je više nego nedovoljno i ukazuje na jaku sporost i na kršenje zakona na štetu Zorana Đokića", upozorava Pantović.

Pantović ukazuje na još neke, prema njegovom mišljenju, nedostatke u radu tužilaštva.

"Tužilaštvo uopšte ne obaveštava branioca niti okrivljenog o tome da podnosi predloge za produženje pritvora, što je zakonska obaveza. Sve u svemu, pritvor neopravdano traje i dalje, krši se zakon na štetu Zorana Đokića", navodi Pantović.

Podseća da je Đokić do 2015. godine živeo u Kosovskoj Mitrovici, gde je radio u više nevladinih organizacija, i čak jedno vreme u kosovskoj vladi, odnosno ministarstvu za zajednice i povratak, te da je mnogo ranije rađena provera njegove prošlosti i uvek je bila pozitivna.

Kosovska policija uhapsila je Đokića 2. februara na administrativnom prelazu Jarinje, a potom je sproveden u Peć.

Zoran Đokić meru pritvora izdržava u pritvorskoj jedinici u specijalnom zatvoru u Podujevu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 03. maj 2019, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

zasto se ne jave Albanci i Bosnjaci

koje spasio ovaj Zoran sigurne smrti za vrijeme rata u Pec ?Zoran Djokic je bio dobar covjek i nema govora da je pocinio nekakav zlocin.