Ljuštaku i Mustafa otputovali u Hag

Bivši komandanti takozvane OVK Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa otputovali su u Hag, gde će biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine, prenela je RTK 2.

"Ljuštaku će u Hagu biti saslušan 16. januara, dok će se pred tužiocima suda Mustafa pojaviti 14. januara", rekao je njihov advokat Arian Koci. 

Nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs braniće Samija Ljuštakua pred Specijalnim sudom, preneo je Ekspres.

U Hag je u četvrtak otputovalo sedmoro bivših pripadnika OVK, a kako mediji navode, to je tek početak spiska na kojem je još pedesetak imena.

Do sada iz Specijalnog suda u Hagu pozive su dobili, pored Mustafe i Ljuštakua, Sokolj Dobruna, Hazif Mehmeti, Remzi Šalja, Safet Šalju, Sulejman Seljimi, prva žena pripadnica OVK Raimonda Reci i drugi.

Ono što je izvesno to je da bivši šef glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi neće otputovati kako je prvobitno trebalo na saslušanje u Hag zbog bolesti i Remzi Šalja, koji je u međuvremenu pobegao sa Kosova. 

Prištinski advokat Tom Gaši je rekao izjavio da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute u narednih nekoliko sedmica, kao da bi se među optuženima mogli naći i najznačajniji komandanti OVK.

Pre odlaska u Hag Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa sastali su se sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

Fotografiju sastanka sa Ljuštakuom i Mustafom, Haradinaj je objavio na Fejsbuku, prenosi AP.

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači smatra da je odlazak dvojice bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova da daju izjavu pred Specijalnom tužžilaštvom "dokaz plemenitosti i pravednosti borbe OVK".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара