"ОВК експрес" полетео за Хаг, пред истражитељима прво Љуштаку и Мустафа

Три мања цивилна авиона полетела су са војног дела приштинског аеродрома, потврдили су за РТС извори у Приштини. Исти извори тврде да се у њима налазе бивши припадници Ослободилачке војске Косова, који ће наредних дана бити саслушани у Специјалном суду за ратне злочине ОВК. Приштински адвокат Том Гаши наводи да ће у првој групи бити саслушани команданти оперативних зона Лап и Дреница, Рустем Мустафа и Сами Љуштаку.

Непосредно после полетања није било познато ко се тачно налази у тим авионима, али су извори у Приштини навели да су ка Хагу полетели бивши припадници ОВК, које ће саслушати истражитељи специјалног суда за злочине ОВК.

Такође, извесно је и да се у авионима не налазе бивши шеф главног штаба ОВК Сулејман Сељими, чије је саслушање одложено због болести, те Ремзи Шаља, који је у међувремену побегао са Косова. Бивши команданти оперативних зона Лап и Дреница, Рустем Мустафа и Сами Љуштаку ће у Хаг отпутовати наредне седмице.

"Имамо информацију да ће у првој групи, која би требала 14. јануара да да изјаве пред Специјалним судом, односно у канцеларији специјалног тужиоца, бити команданти Рустем Мустафа звани Реми и Сами Љуштаку. Они су се одазвали позиву", рекао је за РТС приштински адвокат Том Гаши, чија канцеларија брани некадашњег шефа главног штаба ОВК Сулејмана Сељимија.

Позвано је још десетак припадника бивше ОВК, међутим они имају неки други редослед. Они су Хаг позвани у својству сведока или окривљених. Мислим да је већина у својству окривљених, рекао је Гаши, наводећи да су у току преговори са Специјалним тужилаштвом да Сељими буде саслушан у Приштини.

Лекари приштинске болнице су још раније саопштили да ће Сељими, због здравствених проблема, у наредне две седмице бити задржан на лечењу.

Гаши је, такође, навео и да ће прве оптужнице пред Специјалним судом за ратне злочине бити подигнуте у наредних неколико седмица, као да би се међу оптуженима могли наћи и најзначајнији комантанти ОВК.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савет Европе сачинио Дик Марти.

Мартијев извештај подигао је велики прашину у међународној јавности, пошто је Швајцарац навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових недела.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво